Shell se poteguje za Sahalin

Koncern Shell je ruski vladi in vodstvu ruskega plinskega koncerna Gazprom ponudil novo razdelitev deležev v projektu Sahalin-2 na otoku Sahalin na ruskem Daljnem vzhodu.

Objavljeno
11. december 2006 15.05
Aleksej Miler, direktor ruskega naftnega giganta Gazprom
Moskva - Britansko-nizozemski energetski koncern Shell je ruski vladi in vodstvu ruskega plinskega koncerna Gazprom ponudil novo razdelitev deležev v projektu Sahalin-2 na otoku Sahalin na ruskem Daljnem vzhodu. Več kot 16 milijard evrov težak projekt sicer že več mesecev ovirajo pritožbe ruskih okoljevarstvenih oblasti, ki so Shellu, večinskemu lastniku projekta, razveljavile dovoljenje za izkoriščanje polja ter preklicale okoljsko dovoljenje, nujno za začetek del.

Na srečanju v Moskvi minuli petek je prvi mož Shella Jeroen van der Veer predsedniku uprave Gazproma Alekseju Millerju predstavil novo ponudbo, so potrdili v Gazpromu. Ponudbo bodo preučili "tudi glede okoljskih težav, s katerimi se srečuje projekt Sachalin-2". V Shellu so pogovore označili za "pozitivne in konstruktivne", o podrobnostih pa niso želeli govoriti. Spomnili pa so na nekdanji dogovor, po katerem naj bi Gazprom pri projektu sodeloval s 25-odstotnim deležem. Na pritisk Moskve naj bi sodeloval tudi ruski energetski minister Viktor Hristenko.

Britansko-nizozemska družba Shell ima skupaj s koncernom Sahalin Energy v projektu 55-odstotni delež, 45 odstotkov pripada japonskim družbam Mitsui in Mitsubishi.

Kršitve okoljske, migracijske in delavske zakonodaje

Minuli teden so z ruskega tožilstva sporočili, da so ruski okoljski in migracijski inšpektorji pri inšpekciji energetskega projekta Sahalin-2 odkrili več kot 100 kršitev okoljske, migracijske in delavske zakonodaje. Proti konzorciju mednarodnih vlagateljev so zato sprožili 15 postopkov zaradi administrativnih kršitev, po besedah generalnega tožilca Jurija Čajka pa so izpolnjeni tudi pogoji za kazenski pregon.

Rusko ministrstvo za naravne vire naj bi bilo nezadovoljno z okoljevarstvenimi ukrepi konzorcija, bojijo se, da bi projekt prinesel krčenje gozdov, strupene odpadke in erozijo zemlje. Po mnenju poznavalcev naj bi bilo rusko oviranje Shella bolj kot varovanju okolja namenjeno prav prepričevanju konzorcija tujih vlagateljev, da medse spustijo tudi ruskega energetskega giganta Gazprom.
Projetk Sahalin-2 obsega dve polji, v katerih se skriva 150 milijonov metričnih ton nafte in 500 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.