SID banka povečala lansko izdajo obveznic za 350 milijonov evrov

SID banka je včeraj na mednarodnih trgih izvedla povečanje izdaje obstoječe obveznice, ki zapade 21. aprila 2015. Banka je lani aprila namreč izdala svojo prvo obveznico na mednarodnih kapitalskih trgih, vrednost izdaje pa je znašala 750 milijonov evrov.

Objavljeno
08. marec 2011 18.09
Ka.L., delo.si
Ka.L., delo.si

Ljubljana - Tokratno povečanje izdaje je v velikosti 350 milijonov evrov. Povečanje izdaje obveznice so vodile banke Deutsche Bank, HSBC in Unicredit Banka Slovenije, piše STA.

Donos obveznice ob povečanju izdaje je bil sicer določen pri 3,889 odstotka in se je ob izdaji oblikoval v višini 103 bazičnih točk nad referenčno mero obrestne zamenjave ustrezne ročnosti, kar je 39 bazičnih točk nad referenčno državno obveznico. Zahtevana donosnost je bila tako višja kot ob izdaji obveznice aprila lani. Donos obveznice se je ob lanski izdaji namreč oblikoval v višini 63 bazičnih točk nad referenčno mero obrestne zamenjave ustrezne ročnosti, kar je 26 bazičnih točk nad referenčno državno obveznico.

Knjiga naročil se je odprla ob 10.30 ob cenovni usmeritvi 110 bazičnih točk nad referenčno mero obrestne zamenjave oziroma 45 bazičnih točk nad referenčno državno obveznico. Na podlagi močnega povpraševanja s strani vlagateljev je bila cenovna usmeritev znižana na območje 105 bazičnih točk nad referenčno mero obrestne zamenjave, so po poročanju STA sporočili iz SID banke.

Knjiga naročil se je zaprla ob 12.30, vrednost naročil pa je znašala več kot 430 milijonov evrov.

Kupci povečanja izdaje so evropski vlagatelji, med katerimi jih je 59 odstotkov iz Nemčije in Avstrije ter 26 odstotkov iz Slovenije. Novo izdana obveznica se bo po 40-dnevnem obdobju združila z obstoječo obveznico, ki kotira na Luksemburški borzi.

Uspeh povečanja izdaje odraža veliko zaupanje vlagateljev v kreditno sposobnost SID banke, ki jo je bonitetna agencija Moody's ocenila z oceno Aa2. Ta rezultat bo pozitivno pripomogel k uspešnim bodočim pogojem zadolževanja SID banke, je banka še zapisala v sporočilu za javnost. Dodala je, da bodo zbrana sredstva namenili zlasti za kreditiranje gospodarstva in izvajanje drugih dejavnosti po zakonu o slovenski izvozni in razvojni banki.