Sij v roke poslanca ruske dume?

Zdi se, da naj bi bil ponudnik, ki ga je komisija za privatizacijo Slovenske industrije jekla izbrala za nakup 55,35-odstotnega deleža, ruska družba Industrial Metallurgical Holding iz Kemerova v osrednji Rusiji.

Objavljeno
28. februar 2007 01.40
Proizvodnja jekla
Ljubljana – Zdi se, da naj bi bil ponudnik, ki ga je komisija za privatizacijo Slovenske industrije jekla (Sij) izbrala za nakup 55,35-odstotnega deleža Sija, ruska družba Industrial Metallurgical Holding (IMH) iz Kemerova v osrednji Rusiji. Uradno tega ne želi komentirati nihče od pristojnih, neuradno pa nam je to potrdilo več virov; vlada bo o predlogu komisije predvidoma odločala že ta četrtek, iz virov blizu vrha vlade pa je slišati, da zapletov pri potrditvi ni pričakovati.

Ruski industrijsko-metalurški koncern Industrial Metallurgical Holding je bil ustanovljen leta 2002 in ima zdaj 16 hčerinskih podjetij, ki se ukvarjajo z izkopavanjem in proizvodnjo surovin, kot so nikelj, koks, vanadij in krom, pa tudi z metalurško dejavnostjo. Med zadnjimi je gotovo največje železarsko podjetje Tulačermet. Proizvodnja premoga je sicer primarna usmeritev holdinga, ki skupaj zaposluje približno 15.500 ljudi. V svoji skupini ima večinoma ruska podjetja, v zadnjem času pa se širi tudi v Evropo. Tako je že kupil češko podjetje za proizvodnjo vanadija Nikom in holding Goša v Srbiji.

Industrial Metallurgical Holding je po dosegljivih podatkih v večinski lasti poslanca ruske dume Borisa Zubickega. Ta 60-letni doktor tehničnih ved je član Putinove stranke Enotna Rusija, revija Finans magazine ga je leta 2005 uvrstila na 82. mesto med skoraj 500 ruskimi milijonarji, njegovo premoženje pa ocenila na 300 milijonov dolarjev. Industrial Metallurgical Holding vodi njegov sin Jevgenij B. Zubicki.

Več v današnjem tiskanem Delu