Simobil postavlja prve UMTS antene

Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil je že začel postavljati prve antene za UMTS. Širokopasovni mobilni prenos podatkov bodo ponudili v kombinaciji s tehnologijo EDGE.

Objavljeno
20. februar 2007 11.51
Ljubljana - Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil je po lanski pridobitvi frekvenc za mobilno telefonijo tretje generacije UMTS že začel postavljati prve antene za UMTS. S pripravami na izgradnjo omrežja UMTS so pričeli takoj po pridobitvi frekvenc. "Izvedli smo številne prilagoditve, pripravili nove platforme in skrbno načrtovali izgradnjo lastnega omrežja. Pričeli smo tudi s postavitvijo prvih anten UMTS," so za pojasnili v Simobilu.

"Širokopasovni mobilni prenos podatkov bomo uporabnikom ponudili v kombinaciji tehnologij EDGE in UMTS. Načrtujemo, da bomo na UMTS na leto nadgradili okoli 100 baznih postaj, sprva predvsem v urbanih središčih," so še povedali v Simobilu in dodali, da bo naložba v UMTS v letošnjem letu znašala približno 10 milijonov evrov. Po načrtih naj bi storitve UMTS zagnali v prvi polovici letošnjega leta.

Kot je znano, je agencija za pošto in elektronske komunikacije konec septembra lani izdala dve odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc za UMTS, in sicer družbama Simobil in T-2. Mobitelu, ki je edini licenco za UMTS imel že pred tem in storitve UMTS že ponuja, a se je prijavil tudi na omenjeni razpis, agencija frekvence ni podelila, ker njihova ponudba ni bila skladna z razpisnimi pogoji.