Simobil z nižjimi prihodki

Simobilovi prihodki so se zmanjšali, vendar družba ostaja dobičkonosna. Viša se tudi število naročnikov.

Objavljeno
24. februar 2011 20.17
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Ljubljana – Drugi slovenski operater mobilne telefonije Simobil, ki je del avstrijske skupine Telekom Austria, je lani ustvaril 174 milijonov evrov prihodkov, kar je za 3,4 odstotke manj kot leta 2009, kažejo včeraj objavljeni rezultati lanskega poslovanja matične skupine.

Simobilov dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (ebitda) se je lani zmanjšal za 6,5 odstotka, na 45,1 milijona evrov. V lanskem zadnjem četrtletju je ta operater imel 45 milijonov evrov prihodkov, kar je bilo za 3,2 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2009, ebitda v zadnjih treh mesecih lanskega leta pa je padla za kar 23,7 odstotka, na 9,8 milijona evrov.

Kot so pojasnili v Telekomu Austria, je povišanje prihodkov v zadnjem četrtletju predvsem posledica višjih naročnin in rasti števila uporabnikov, medtem ko so se prihodki od opravljenih pogovorov znižali. Poleg tega je Simobil prodal več mobilnih telefonov, s čimer je nadomestil izpad zaradi nižjih prihodkov od medomrežnega povezovanja in gostovanja v tujih omrežjih.

Simobil je imel konec lanskega leta 619.000 uporabnikov, kar je bilo za pet odstotkov več kot konec leta 2009, število naročnikov pa se je zvišalo za osem odstotkov, na 441.000. Tržni delež pa je narasel za odstotno točko, na 29,2 odstotka.