Sindikat TEŠ: Zaradi veleizdaje naj Radićeva takoj odstopi

Sindikat Termoelektrarne Šoštanj je gospodarsko ministrico Darjo Radić pozval k takojšnjemu odstopu. Poziv sindikata objavljamo v celoti.

Objavljeno
03. marec 2011 16.37
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Šoštanj - V imenu sindikata Termoelektrarne Šoštanj je predsednik Branko Sevčnikar ministrico za gospodarstvo Darjo Radić pozval k takojšnjemu odstopu. Povod, kot so zapisali v sindikatu, je njena izjava v pogovoru pred zasedanjem ministrov EU, pristojnih za energijo, da gradnja šestega bloka TEŠ niti približno ni ekonomsko učinkovit projekt. »To pomeni veleizdajo slovenskega gospodarstva, obenem pa diskreditira vso slovensko energetsko in ekonomsko stroko, ki je sodelovala pri nastajanju in izvedbi tega projekta,« so zapisali v pozivu. Ministrica v potrditev svojih trditev ni navedla nobenega strokovnega argumenta. Nekdo, ki na mednarodni ravni tako ocenjuje projekt, ki kratkoročno za celotno državo pomeni dvig domačega bruto družbenega proizvoda, srednje- in dolgoročno pa zaradi ponudbe cenejše električne energije omogoča celotnemu slovenskemu gospodarstvu doseganje večje dodane vrednosti, ne more in ne sme zastopati slovenskih gospodarskih interesov. »Blatenje projektov v državi, kjer je na vodilnem položaju pri gospodarskih vprašanjih, je praksa brez primerjave. V vsej zgodovini neodvisne Slovenije iz ust nobenega predsednika države, vlade, ministra ali uradnika ni bilo slišati izjav, ki bi tako negirale smiselnost kakršnega koli projekta v državi, iz katere prihaja. Takšne ali podobne izjave nisem zasledil niti od ministrov nekdanje države Jugoslavije,« je zapisal Sevčnikar.

Po mnenju sindikalistov TEŠ je nezaslišano, da ministrica poudarja, da jo pri projektu najbolj moti socialni argument, čeprav je temu v projektu namenjeno zelo malo prostora. Seveda je socialni argument sestavni del vsakega projekta v EU, saj naj bi se vse gospodarske aktivnosti dogajale tudi zaradi boljšega ekonomskega položaja državljanov v državi, kjer takšen projekt nastaja.

»Ministrica očitno želi sodelovati samo pri pogrebu slovenskega gospodarstva, ker za kaj drugega ne premore dovolj znanja ali volje, kar je razvidno iz bilance njenega ministrovanja, zato jo javno pozivamo k takojšnjemu odstopu,« so še zapisali v sindikatu TEŠ.

Poziv k odstopu ministrice Darje Radić so sindikati poslali predsedniku vlade, poslancem državnega zbora, agenciji za upravljanje kapitalskih naložb in seveda ministrici.

Objavljamo javni poziv sindikata TEŠ.