Sindikat v Juteksu napovedal stavko

Podjetniški sindikat Juteksa bo prihodnji petek pripravil osemurno opozorilno stavko, ki bo potekala od 6. do 14. ure. Stavkovne zahteve sindikata so izplačilo 150 evrov mesečnega draginjskega dodatka ter tudi proste vikende.

Objavljeno
30. oktober 2009 09.48
Stavka v Colorju Medvode
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Žalec - Kot je pojasnila predsednica regijskega odbora sindikata Neodvisnost KNSS Majda Medved, so njihove stavkovne zahteve izplačilo 150 evrov mesečnega draginjskega dodatka, saj so osnovne plače izredno nizke, variabilni del plače pa naj bi bil kar 40-odstoten. Od uprave Juteksa delavci zahtevajo tudi, da so vikendi prosti oz. da se ob koncu tedna dela le takrat, ko je to nujno potrebno, in po dogovoru s sindikatom. Med stavkovnimi zahtevami je še nova podjetniška kolektivna pogodba z novim tarifnim delom, saj je po oceni Medvedove večina delavcev uvrščenih v drugi in tretji tarifni razred.

Vse navedbe Medvedove pa uprava Juteksa odločno zavrača z besedami, da variabilni del plače skupaj z dodatki za nočno, popoldansko in praznično delo v Juteksu predstavlja največ 23 odstotkov in ne 40 odstotkov.

V družbi pojasnjujejo tudi, da je v organizacijski enoti proizvodnje 22 delovnih mest, od tega so samo štirje razvrščeni v prvi in drugi tarifni razred, trije delavci od skupno 173 zaposlenih oz. 111 delavcev v omenjeni enoti so v prvem tarifnem razredu, sedem pa jih je v drugem. Njihova osnovna plača znaša v prvem tarifnem razredu 515,68 evra, v drugem pa 548,88 evra.

Uprava Juteksa meni, da velika tržna nihanja, ki so v njihovi panogi prisotna med prvo in drugo polovico leta, zahtevajo takšno organizacijo dela, da imajo med letom neenakomerno razporejen delovni čas. Delavci v prvi polovici leta tako delajo manj, kot znaša 40-urna tedenska obveznost, in kljub temu prejemajo za ta čas polne plače z vsemi stimulacijami, v drugi polovici leta pa delavci praviloma nadoknadijo negativen saldo ur, morebitne presežne ure na dan 31. decembra pa dobijo plačane po tarifi, ki velja za plačilo nadur.