Sindikat žerjavistov v Luki Koper napoveduje stavko

Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper (SŽPD), ki združuje več kot 300 članov oziroma približno tretjino vseh zaposlenih, je za 22. februar napovedal stavko, če ne bodo izpolnjene njihove stavkovne zahteve. V sindikatu opozarjajo, da je stanje v operativi nevzdržno, delovni procesi zastareli v primerjavi s povečanjem tovora, menda je tudi čedalje več delovnih nesreč.

Objavljeno
11. februar 2011 10.03
Vojko Rotar, gospodarstvo
Vojko Rotar, gospodarstvo
Koper –  Sindikat je v svojih obtožbah neposreden, »namestnik predsednika uprave Martin T. Jamnik je ob neznosnem ugajanju in prilizovanju večinskemu državnemu, znano mačehovskemu, lastniku, ki zahteva višji profit in zmanjšanje stroškov, namensko zanemaril sebi podrejen operativni sektor«.

Predstavnik sindikata Mladen Jovičić je za Delo povedal, da od uprave pričakujejo izboljšanje komunikacije in predvsem vzpostavitev varnih delovnih razmer ter zaposlitev novega kadra zaradi povečanega obsega dela. Jedro spora bo najbrž prav novo zaposlovanje. Uprava je menda namreč zaradi negotovih gospodarskih razmer povsem ustavila novo zaposlovanje, na podlagi analiz pa naj bi predlagala racionalizacijo dela žerjavistov in najem zunanjih, posebej usposobljenih delavcev. Delo žerjavistov zaradi specifičnosti trenutno opravljajo le zaposleni v Luki Koper. Jovičić je priznal, da je to gotovo predmet spora, vendar je zavrnil namigovanja o želji po ohranitvi »monopola« pri izvajanju te dejavnosti.

Jovičić je še opozoril, da v zadnjem času čedalje več delavcev po njegovem mnenju neutemeljeno prejema opozorila pred odpovedjo zaradi zmanjšanja pričakovane produktivnosti, vsi so predstavniki njihovega sindikata. »Tomaž M. Jamnik je odločen zatreti sindikalno delovanje našega sindikata, o tem smo prepričani, saj nam je to s svojimi izjavami tudi nakazal na številnih sestankih«. Drugi luški sindikat, Sindikat pristaniških delavcev, se do predlagane stavke še ni opredelil, svoje mnenje bo predstavil po seji izvršnega odbora. Predsednik sindikata Pavel Lokovšek se z zahtevo po uvedbi nadzora delovnih ur zunanjih sodelavcev strinja, saj lahko pripomore k povečanju varnosti pri delu, ocenjuje pa, da so določene zahteve sindikata žerjavistov postavljene zaradi zaščite njihove delovne skupine.

V Luki Koper dogajanja še niso želeli podrobno komentirati. Tiskovni predstavnik družbe Sebastjan Šik je dejal, da zahteve sindikata spoštujejo, da jih bodo tudi resno obravnavali in nanje pravočasno odgovorili ter upajo na uspešen kompromis, ki bo temeljil na dialogu. Opozarja pa, da so stavkovne aktivnosti v času težkega finančnega stanja neprimerne in že povzročajo škodo. Po neuradnih podatkih se namreč že nekaj dni izvaja bela stavka, določene skupine delavcev menda delajo z zmanjšanim tempom zaradi strogega upoštevanja predpisov na področju varstva pri delu. Šik je potrdil, da so že dobili nekaj pritožb pomembnih poslovnih partnerjev, predvsem na kontejnerskem terminalu, kjer so že zaznali manjši pretovor. Vodstvo družbe je tudi zavrnilo obtožbe sindikata in poudarja, da so veliko sredstev vložili prav v razvoj kontejnerskega terminala. V Luki Koper so nam še posredovali podatek o povprečni letni plači v lanskem letu, ki je bila približno 2500 evrov bruto, taka je bila tudi povprečna plača upravljavcev dvigal.