Sindikati za dvig minimalne plače

23 sindikalnih združenj Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je podprlo zahtevo za dvig minimalne plače iz 431 na 600 evrov neto. Kot dodajajo, je ocena predsednika GZS Miliča, da bi dvig minimalne plače ogrozil 75 tisoč delovnih mest, pavšalna.

Objavljeno
12. oktober 2009 16.10
E.R.
E.R.
Ljubljana - 23 sindikalnih združenj Zveze svobodnih sindikatov je podprlo zahtevo za dvig minimalne plače iz 431 na 600 evrov neto (830 evrov bruto). Sindikati so odgovorili tudi na izjavo predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Sama Hribarja Miliča, da bi dvig minimalne plače ogrozil 75 tisoč delovnih mest in menijo, da so to pavšalne ocene.

Kot je v petek dejal Samo Hribar Milič, bi dvig plač ob pričakovanem padcu dodane vrednosti in BDP povzročil zmanjšanje števila zaposlenih, brez dela bi lahko ostalo več kot 74.000 delavcev. Višje minimalne plače bi pripeljale do rušenja celotnega plačnega sistema v Sloveniji, je še dodal.

Med ostalimi zahtevami ZSSS so zahteva za uvedbo obvezne udeležbe delavcev pri delitvi dobička, in sicer bi bila obvezna delitev 30 odstotkov dobička, ukinitev obveznosti plačevanja dohodnine za vse z dohodninsko osnovo do 7410 evrov, povečanje vrednosti neto letnih davčnih osnov ter uvedba dveh novih dohodninskih razredov s 45- in 50-odstotno stopnjo. Poleg tega naj imajo delavci, ki bi bili več en mesec ne po lastni krivdi brez plačila, pravico do nadomestila iz jamstvenega in preživninskega sklada.