Sindikati zahtevajo sejo Ekonomsko socialnega sveta

Reprezentativni sindikati so na ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika naslovili zahtevo za sklic seje Ekonomsko socialnega sveta (ESS). Ugotavljajo, da socialni dialog kljub "zaostreni situaciji" ne poteka.

Objavljeno
23. februar 2011 17.06
Ka.L., delo.si
Ka.L., delo.si
Ljubljana - Sindikalne centrale Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Pergam, KS 90, Neodvisnost, Alternativa, Solidarnost in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije so ministra spomnile, da je bila zadnja seja ESS decembra lani, piše STA.

"Ob vse slabši situaciji in nešteto odprtih vprašanjih, ob predlagani reformi zdravstva smo priča tudi velikim podražitvam živil in s tem še večjem poslabšanju življenjskega standarda večine državljanov, predvsem pa zaposlenih delavcev," so zapisali.

Zato od ministra zahtevajo, da v najkrajšem možnem času skliče sejo ESS. Predlagajo, da se na seji poleg že poslanih predlogov - Pergam je zahteval obravnavo sprememb zakona o delovnih razmerjih - obravnava tudi zakon o minimalni plači.

"Socialni dialog na različnih ravneh in področjih v državi poteka razmeroma dobro," pa ocenjujejo na ministrstvu za delo.

Kot pravijo, so "nekatere zastoje, ki so se pojavili pri delu na spremembah zakona o delovnih razmerjih" skušali odpraviti tudi s povabilom posamičnih socialnih partnerjev v januarju na sestanek, katerega so se delodajalci udeležili, sindikati pa ne, še piše STA in dodaja, da so na ministrstvu še dejali, da bo vprašanje nadaljnjega dela na spremembah zakona o delovnih razmerjih vključeno na prihodnjo sejo ESS, ki bo "predvidoma sklicana kmalu".