Sindikati zahtevajo sestanek z vodstvom SŽ

Reprezentativni sindikati Slovenskih železnic zaradi trenutnega stanja v družbi, ko naj bi bilo ogroženo izplačilo mesečnih plač, zahtevajo takojšen sklic sestanka z vodstvom podjetja. Za sestanek tudi vodstvo.

Objavljeno
18. september 2009 12.13
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Reprezentativni sindikati Slovenskih železnic zaradi trenutnega stanja v družbi, ko naj bi bilo ogroženo izplačilo mesečnih plač, zahtevajo takojšen sklic sestanka z vodstvom podjetja, ki ga začasno vodi Aleš Tavčar. Če ta ne bo imel posluha za njihov poziv, bodo sindikati uporabili vsa razpoložljiva sredstva sindikalnega boja.

 

Vodstvo Slovenskih železnic se je odzvalo na poziv sindikatov in zagotovilo, da se bo sestalo z njimi, so sporočili z železnic. Sestali naj bi se predvidoma v ponedeljek.

 

Sindikati so nezadovoljni tudi z vedenjem države kot lastnice Slovenskih železnic in njenimi predstavniki v nadzornem svetu. Kot navajajo v pismu vodstvu družbe, objavljenem na spletnih straneh sindikatov, je trenutno stanje na železnicah posledica slabih odločitev predstavnikov lastnika pri imenovanju vodstva družbe.

 

Poslovanje Slovenskih železnic se kljub sprejetim varčevalnim ukrepom ne izboljšuje, saj se ukrepi za povečanje prihodkov in ukrepi v pristojnosti države ne izvajajo, kadrovski ukrepi in ukrepi za zmanjšanje stroškov pa se izvajajo zgolj na nižjih in proizvodnih delovnih mestih, poudarjajo sindikati.

 

Ob tem opozarjajo, da se kljub težavnim razmeram na Slovenskih železnicah zaposlujejo posamezniki na delovnih mestih svetovalcev generalnega direktorja, ki, kljub temu, da predvidenih nalog ne opravljajo in ne pripomorejo k izboljšanju gospodarskega položaja družbe, še vedno ostajajo na teh dobro plačanih delovnih mestih in uživajo vse bonitete, kot so stanovanja, službeni avtomobili, mobilni telefoni ipd.

 

Po informacijah sindikatov naj bi generalni direktor Slovenskih železnic poleg omenjenega pristopil k dodatnemu neselektivnemu ugotavljanju velikega števila delavcev, ki bodo napoteni na čakanje na delo.

 

Le dva dni prej pa so železnice dobile novega generalnega direktorja. To je postal Goran Brankovič, ki bo položaj zasedel 1. oktobra. Do takrat bo železnice vodil Aleš Tavčar, ki je vodenje sistema začasno prevzel julija letos, po odstopu Matica Tasiča s položaja generalnega direktorja.