Siol odslej tudi z videom na zahtevo

Vodilni slovenski ponudnik internetnih storitev Siol uvaja novo storitveno platformo za internetno televizijo, ki omogoča vrsto novih interaktivnih storitev in vsebin.

Objavljeno
12. februar 2007 17.21
Predstavitev nove Siolove storitvene platforme za internetno televizijo
Ljubljana - Vodilni slovenski ponudnik internetnih storitev Siol uvaja novo storitveno platformo za internetno televizijo (IP TV), ki omogoča vrsto novih interaktivnih storitev in vsebin. Tako bo njihova storitev Siol TV odslej omogočala med drugim tudi video na zahtevo ter snemanje televizijskih oddaj in njihovo shranjevanje na Siolovem strežniku, so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedali predstavniki Siola in Telekoma Slovenije.

Nova storitvena platforma bo v prvi fazi na voljo v Ljubljani in Mariboru, pozneje se bo njena dostopnost razširila še na ostala regijska središča in postopoma na celo Slovenijo, dodajajo v Siolu, sicer Telekomovi hčerinski družbi.

Video na zahtevo bo v okviru naročniškega paketa Trio na voljo že od 1. marca. Ta storitev bo Siolovim uporabnikom omogočala, da si s seznama filmov in drugih televizijskih vsebin na svoj televizijski zaslon prikličejo izbranega, ga pogledajo, vmes po želji prekinjajo in znova zaženejo.

V začetnem naboru filmov in drugih vsebin na zahtevo bo 60 celovečernih filmov, seznam pa se bo sproti dopolnjeval. Osveževanja seznama vsebin bodo potekala najmanj mesečno.

Nadgradnja televizijskega vmesnika

Poleg videa na zahtevo bo nadgrajeni televizijski vmesnik, kot omenjeno, omogočal tudi snemanje televizijskih oddaj in njihovo shranjevanje na Siolovem strežniku (tako imenovani mrežni osebni video snemalnik - Network PVR).

Nastavitev snemanja posamezne oddaje bo možna najkasneje 15 minut pred njenim začetkom, hkrati bo možno hraniti do šest ur posnetkov in si jih ogledati v času največ dva dni od začetka snemanja.

Pri tem velja omeniti, da si je vsebine mogoče ogledati le na televizijskih sprejemnikih, prenos na računalnik ali izmenjava med uporabniki zaradi omejitev na področju avtorskih pravic ni možna.

V začetni fazi bo uporaba video snemalnika sicer omejena na snemanje oddaj nacionalnih televizijskih postaj, seznam pa se bo sproti dopolnjeval glede na dogovore s posameznimi ponudniki televizijskih vsebin.

Nadgradnje te storitve bodo šle predvsem v smeri prilagajanja uporabnikom, tako v smislu količine prostora za shranjevanje oddaj kot tudi dolžine obdobja, v katerem bodo posnetki razpoložljivi za ogled, je pojasnil direktor sektorja prodaje in marketinga v Siolu Simon Furlan.

V promocijskem obdobju, ki se bo začelo 1. marca in bo po Furlanovih besedah trajalo najmanj en mesec, bo uporaba novih storitev brezplačna za vse uporabnike paketa Trio, ki imajo primerno opremo. Da bi naročnikom omogočili spoznavanje z novimi storitvami, tako v Siolu, bo brezplačen tudi ogled vsebin v okviru videa na zahtevo.