Šivilje jutri spet za stroji

Dobra novica v zvezi z Muro, za katero država prek Slovenske odškodninske družbe že četrti mesec neuspešno išče rešitev, je ta, da se bo vseh 3300 zaposlenih jutri po končanem kolektivnem dopustu vrnilo na delo.

Objavljeno
22. avgust 2009 22.40
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Dobra novica v zvezi z Muro, za katero država prek Slovenske odškodninske družbe že četrti mesec neuspešno išče rešitev, je ta, da se bo vseh 3300 zaposlenih jutri po končanem kolektivnem dopustu vrnilo na delo. Po črnogledih napovedih naj bi šivilje, ki šivajo oblačila domačih blagovnih znamk, zaradi pomanjkanja dela ostale doma, na delo pa naj bi se vrnili le tisti zaposleni, ki izpolnjujejo pogodbene obveznosti do tujih kooperantov.

Toda ker je Murini upravi kljub veliki denarni stiski uspelo izbrskati denar za nakup tkanine in drugega materiala za šivanje oblačil domačih blagovnih znamk, bodo jutri v Muri znova začeli delati s polno zmogljivostjo. Prokurist Zdenko Podlesnik je napovedal, da bodo zašili polovico načrtovanih oblačil domačih blagovnih znamk, za kaj več pa nimajo denarja.

Jutri bo osrednja pozornost spet namenjena iskanju rešitelja Mure. Vodstvo Soda in Zdenko Podlesnik se bosta v Ljubljani pogovarjala z enim od skupaj osmih morebitnih vlagateljev, ki je edini pripravljen v Muro poleg znanja vložiti tudi denar. Ime tega potencialnega vlagatelja je skrbno varovana skrivnost, po neuradnih informacijah pa je v igri konzorcij domačih in tujih vlagateljev, v katerem menda sodeluje slovensko oblikovalsko podjetje Oktober. Polovična lastnika podjetja sta Valter Kobal in Uroš Belantič, drugi polovični lastnik pa je po lanski dokapitalizaciji podjetja Rain Joseph Freshner iz Londona.

Zdenko Podlesnik in potencialni vlagatelj v Muro naj bi jutri uskladila predlagane rešitve podjetja. Uprava Mure je namreč že julija Sodu posredovala svoj predlog za rešitev 1415 delovnih mest v dveh novoustanovljenih družbah, ki bi se ukvarjali s šivanjem po naročilu in oblačil domačih blagovnih znak.

 

Reševalni predlog uprave Mure, katerega uresničitev bi stala 12 milijonov evrov, so na Sodu takrat ocenili za ne popolnoma primernega (obstajala naj bi bojazen prelivanja denarja iz novih družb v sedanjo opešano Muro) in ga spravili v predal. Po neuspešnem iskanju drugih rešitev je postal predlog uprave Mure spet zanimiv. Menda ga je morala le nekoliko dopolniti. Zdenko Podlesnik je pred jutrišnjim srečanjem v Ljubljani dejal, da se mu zdi, da imata predloga potencialnega vlagatelja in uprave Mure več skupnih točk, ki bi se lahko povezale v enoten program reševanja čim več delovnih mest v Muri.

 

Podlesnik se bo jutri prav tako znova srečal s skrivnostnim Švicarjem (menda ima slovenske korenine), ki je pripravljen kupiti ljutomerski obrat Mure, v katerem je zaposlenih 387 delavcev. Švicar bi, če bo posel sklenjen, ohranil vsaj polovico delovnih mest, ukvarjal pa se bo s šivanjem drugih izdelkov in ne oblačil.

 

Na petkovi skupščini so se delničarji Mure sicer seznanili s poročilom o lanskem poslovanju Mure, d. d. Njena izguba je znašala 3,4 milijona evrov, celotne Skupine Mura pa 5,8 milijona evrov. Upravi, ki so jo vodili Aleš Kumperščak, Henrik Peternelj in Franc Huber, in nadzornemu svetu je bila na skupščini izglasovana razrešnica za lani. Nadzorni svet Mure, d. d., se je v petek ukvarjal predvsem s tekočim dogajanjem v družbi. Ta je v prvem polletju ustvarila 19,5 milijona evrov prihodkov in 3,66 milijona evrov izgube. Nadzorniki so ugotovili, da Mura kljub velikim finančnim težavam (še) ni insolventna.

Iz sveže izdaje Nedela