SKEI zahteva višje plače

Sindikat kovinske in elektroindustrije (SKEI) je za petek, 13. novembra, napovedal enodnevno splošno stavko v treh dejavnostih. S stavko hočejo delodajalce prisiliti k povišanju osnovne plače v dejavnostih na najmanj 600 evrov neto.

Objavljeno
06. november 2009 21.56
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana - Sindikat kovinske in elektroindustrije (SKEI) je za petek, 13. novembra, napovedal enodnevno splošno stavko v treh dejavnostih. S stavko hočejo delodajalce prisiliti k povišanju osnovne plače v dejavnostih na najmanj 600 evrov neto, sindikat pa poleg tega zahteva še enkratni dodatek 150 evrov za svoje člane. Krovne sindikalne organizacije stavko načeloma podpirajo, a se ji ne nameravajo pridružiti. V gospodarski zbornici pa apelirajo na sindikat, naj z zahtevami po tako radikalnem, tudi do 50-odstotnem povišanju plač ne poslabšuje položaja podjetij, ki si z vsemi močmi prizadevajo za ponovni vzpon.

Če ne bo dogovora z delodajalci, bo 13. novembra stavkalo vsaj 40.000 članov SKEI v skoraj 300 podjetjih po vsej državi, predsednica sindikata Lidija Jerkič pa pričakuje, da se jim bodo pridružili tudi drugi delavci v panogi. SKEI je član Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki (še) ne bo organizirala splošne stavke 23 sindikatov, vključenih v zvezo.

 

»Stavko pozdravljamo, ker izvajajo pritisk na delodajalce in zahtevajo višje najnižje plače, za kar se zavzemamo tudi v centrali, a se ji celotna zveza ne bo pridružila,« je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič. ZSSS bo najprej počakala na rezultate demonstracij, ki jih skupaj s še petimi sindikalnimi centralami pripravljajo za 28. november. »Če rezultata ne bo, je zaradi prenizkih minimalnih plač možna tudi splošna stavka vseh sindikatov; če bo vlada vztrajala pri nekaterih nesprejemljivih predlogih pokojninske reforme, bomo o tem organizirali tudi referendum,« opozarja Semolič.

 

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) se zavedajo, da so gospodarske razmere zelo resne, posledice splošne stavke, ki jo je SKEI napovedal v treh panogah, pa bodo položaj še poslabšale. V zbornici svarijo, da bi izgube naročil in nestabilne razmere v podjetjih lahko povzročile dodatno odpuščanje zaposlenih. »Dejstvo je, da si kovinska, elektronska in elektroindustrija ter industrija kovinskih materialov in livarn v sedanjih razmerah dviga plač preprosto ne morejo privoščiti. Že kratkoročno gledano je stanje alarmantno. Na to kažejo za 20 do 25 odstotkov nižji obseg poslovanja, še vedno nejasna perspektiva naročil za prihodnje mesece, pomanjkanje investicij, kreditni krč in vse večja nelikvidnost,« so zapisali v GZS.

 

Več v sobotni tiskani izdaji Dela