Skrivalnice ne bodo rešile Mure

Pogovori z možnim skrivnostnim rešiteljem Mure bodo, kot je napovedano, končani s sprejetjem odločitve na upravnem odboru Soda. Seveda sta možnosti le dve: da upravni odbor predlagane rešitve sprejme ali jih zavrne.

Objavljeno
28. avgust 2009 23.08
Ivan Gerenčer, dopisnik Dela iz Prekmurja
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Pogovori z možnim skrivnostnim rešiteljem Mure bodo, kot je napovedano, končani v ponedeljek s sprejetjem odločitve na upravnem odboru Soda. Seveda sta možnosti le dve: da upravni odbor predlagane rešitve sprejme ali jih zavrne. To, da tudi na pogovorih o usodi Mure ni bilo razkrito ime skrivnostnega rešitelja, je, milo rečeno, nenavadno. Človek dobi občutek, da vsi, ki se dogovarjajo o reševanju družbe, nekaj skrivajo ali pa - spet vsak po svoje - kupčkajo pod mizo.

Če se o konkretnih rešitvah ves čas pogovarjajo brez imena tistega, ki se ponuja z vlogo rešitelja, morda res ni nič narobe. Kljub vsemu pa bi človek imel dober občutek, če bi lahko ocenil in preveril, ali gre za kredibilnega partnerja ali morda - v skrajnem primeru - celo za spretnega avanturista brez denarja. Tistega ali tistih, ki naj bi Muro rešili, na pogovorih niti ni bilo; prišli so le njihovi predstavniki. To, da je med potencialnimi rešitelji Mure tudi slovensko podjetje Oktober, je le ugibanje medijev. Glede na govorico predstavnikov potencialnega vlagatelja v Muro, ima glavno vlogo tujec. To seveda ni nič narobe, če le ima denar in ustrezno znanje o konfekcijski industriji.

Narobe pa je, mislim, če na končnem pogovoru ni slišati konkretnih podatkov o tem, v kolikšnem obsegu namerava rešitelj ohraniti proizvodnjo v Muri, koliko denarja je pripravljen vložiti in kdo bo tisti, ki bo zavaroval najeta posojila. O čem sploh so se pogovarjali? Zato prokurist Zdenko Podlesnik po sestanku ni niti poskušal skriti velikega razočaranja, da kot najbolj odgovoren človek v Muri ni izvedel nič otipljivega o tem, kdo bo reševal Muro in kako. Morda so drugi navzoči to že vedeli, vendar tega Podlesniku niso hoteli zaupati.

Bolj verjetno pa je, da se predstavniki skrivnostnega vlagatelja in Soda sploh še niso ničesar dogovorili ter da bodo to poskušali narediti v treh dneh, kolikor jih je še ostalo do odločitve. Po štirih mesecih iskanja rešitve za Muro v gosti megli dvomim, da se bo na seji zgodil čudež. In sicer zato, ker bi morali Muro od vsega začetka reševati ali pognati v stečaj lastniki, ki pa so se poskrili. Država bi pri reševanju Mure lahko le pomagala. Zato je v okviru Kada za pomoč podjetjem v težavah ustanovila posebno družbo za prestrukturiranje.

Iz sobotne tiskane izdaje Delo