Skupščina potrdila Kadove načrte

Skupščina Kada je potrdila finančni načrt družbe za leto 2007 in predlog za uvedbo kosovnih delnic ter se seznanila s poslovnim načrtom za leto 2007.

Objavljeno
11. december 2006 20.34
Predsednik Kapitalske družbe Gregor Gomišček
Ljubljana – Skupščina Kapitalske družbe (Kad) je potrdila finančni načrt družbe za leto 2007 in predlog za uvedbo kosovnih delnic ter se seznanila s poslovnim načrtom za leto 2007, ki ga je 8. novembra potrdil nadzorni svet. Konec leta 2007 naj bi Kad upravljal 368 milijard tolarjev (1537 milijonov evrov) osnovnega premoženja ter 177 milijard tolarjev (741 milijonov evrov) premoženja zavarovancev. Kot so sporočili iz Kada, načrtovano poslovanje družbe v letu 2007 upošteva vladno strategijo o umiku države iz gospodarstva z nadaljnjim zmanjševanjem lastniških naložb v Sloveniji in preoblikovanju družbe v portfeljskega upravljavca.

»Naložbena politika upravljanja Kadovega premoženja bo tako sledila povečevanju deleža tujih vrednostnih papirjev in zmanjševanju deleža domačih lastniških naložb.« Stroški poslovanja ostajajo na letošnji ravni, predvidena višina obveznosti zagotavljanja dodatnih sredstev zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa za leto 2007 znaša 9,37 milijarde tolarjev (39,12 milijona evrov).

Pri upravljanju pokojninskih skladov namerava Kad prihodnje leto povečati tržni delež dodatnih pokojninskih zavarovanj. Načrtovano število zavarovancev naj bi konec leta 2007 preseglo 282 tisoč, skupna vplačana premija pa 30 milijard tolarjev (125,3 milijona evrov). Zaradi načrtovane uvedbe evra je skupščina je soglašala tudi s predlogom uprave za zamenjavo sedanjih navadnih imenskih delnic z navadnimi imenskimi kosovnimi delnicami.

Po pričakovanjih skupščina tokrat ni obravnavala dolgoročne strategije Kada in s tem povezanega preoblikovanja družbe. Kot smo v Delu že poročali, predstavniki Kada in upokojenske stranke DeSUS po skoraj šestih mesecih še vedno niso dosegli soglasja o tem vprašanju. Predsednik Kadove skupščine Gregor Gomišček je prejšnji teden dejal, da si želi, da bi o tem dokumentu dosegli soglasje vseh strani. Predsednik DeSUS Karel Erjavec pa je za Delo takrat izrazil dvom, da bo mogoče kompromis glede Kadove preobrazbe doseči še v tem vladnem mandatu, ki se je že prevesil v drugo polovico.

Preberite si v torkovem tiskanem Delu