Skupščina Vipe imenovala nova nadzornika

Na današnji skupščini Vipe so za nova člana nadzornega sveta družbe imenovali članico uprave Hita Jano Grbec in člana uprave Abanke Vipe Radovana Jereba.

Objavljeno
09. februar 2007 14.39
Šempeter pri Gorici - Lastniki družbe za finančno poslovanje in razvoj Vipa so na današnji skupščini v Šempetru pri Gorici, na kateri je bilo zastopanega 98 odstotkov kapitala, za nova člana nadzornega sveta družbe imenovali članico uprave Hita Jano Grbec in člana uprave Abanke Vipe Radovana Jereba. Pred tem so namreč sprejeli odstop predstavnice Mlinotesta Metke Gobec, iz nadzornega sveta pa so odpoklicali Dušana Vogrinčiča, sicer zaposlenega v Pecivu, je povedal Stojan Zdolšek, ki je vodil skupščino Vipe.

Nova nadzornika Vipe sta bila imenovala za štiri leta, spremembe pa so bile potrebne zaradi sprememb v lastništvu, je po skupščini povedal Zdolšek. Kot so pojasnili v Vipi, so njeni največji lastniki Hit, Abanka Vipa in vinska klet Goriška Brda, ki majo skupaj 76 odstotkov delnic novogoriške družbe.

V Vipi Holding 77-odstotni delež

"Po šestmesečni vojni je Vipa prevzela Vipo Holding. Končno so prevladali ekonomski interesi, zato je nujno, da pride tudi do sprememb v nadzornem svetu, da zadevo prevzemajo ljudje, ki se spoznajo na to področje in vedo, kaj primorska regija rabi," je pojasnil.

Kot je znano, je Vipa konec januarja zaključila prevzem Vipe Holdinga, v katerem ima sedaj 77-odstotni delež. "Kaj se bo dogajalo v Vipi Holdingu težko rečem, dejstvo pa je, da bo novi lastnik verjetno sklical skupščino in bo tam verjetno prišlo do kakšnih sprememb," je na vprašanje o morebitnih spremembah v holdingu odgovoril Zdolšek.

Sicer so na današnji skupščini, ki je po Zdolškovih besedah minila brez zapletov, lastniki Vipe potrdili tudi manjše spremembe statuta družbe, niso pa soglašali s prenosom desetih lastnih delnic - vrednost ene znaša 1251 evrov - na nekdanjega direktorja Egidija Birso.

Kot je še povedal Zdolšek, na skupščini Vipe, ki zaenkrat ostaja zaprta delniška družba, niso govorili o prevzemanju Mlinotesta. Vipa je namreč konec januarja objavila prevzemno ponudbo, v kateri za delnico ajdovske družbe ponuja 7,51 evra. Kot je znano, je Vipa sama lastnica 42,67 odstotka, skupaj z deležem holdinga, ki ga je uspela prevzeti, pa 67,76 odstotka Mlinotesta. Uprava ajdovske družbe ocenjuje, da prevzemnik odobrava obstoječe poslovne načrte in strateške usmeritve ter bo spodbujal nadaljnji razvoj družbe.