Slovenija do usmerjanja največje svetovne turistične destinacije

Kot predsedujoča Komisiji za Evropo v okviru Svetovne turistične organizacije ima Slovenija po besedah direktorja direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo dobre možnosti za usmerjanja največje svetovne destinacije.

Objavljeno
14. oktober 2009 15.23
Maja Konečnik, Marjan Hribar in Andrej Drapal
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Predsedovanje Slovenije Komisiji za Evropo v okviru generalne skupščine Svetovne turistične organizacije (UNWTO) - izvoljena je bila v začetku meseca - po besedah generalnega direktorja direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo Marjana Hribarja pomeni možnost usmerjanja in vodenja največje svetovne destinacije.

"Evropa pomeni 52 odstotkov svetovnega turizma, osnova značilnost te regije pa je, da je izredno neenakomerno razvita," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Hribar.

 

Zahodni del te regije je zelo razvit, vzhodne države, predvsem tiste, ki ležijo ob Kaspijskem morju in na območju bivše Sovjetske zveze, pa so šele na začetku. Vendar pa teh držav po Hribarjevi oceni ne gre podcenjevati.

 

Kot je pojasnil, se bo v Kazahstanu v prihodnjih letih odvijal največji turistični projekt vseh časov v skupni vrednosti 20 milijard dolarjev. Gre za 15-letni projekt, v okviru katerega bo na 110.000 hektarjih površin postavljen največji zabaviščni center na svetu. V njem bo med drugim kongresni center, več športnih akademij, golf igrišče, formula 1, frankfurtsko letališče pa bo imelo tam največje letališče za centralno Azijo.

 

Slovenija je k predsedovanju komisije zelo dobro pristopila, naredila je svoj program dela in podala prioritete, je pojasnil. Po njegovem mnenju se je Slovenija dobro odzvala tudi na gospodarsko krizo. To potrjujejo rezultati v slovenskem turizmu, ki so po njegovi oceni nadpovprečni, boljši kot so sicer v Evropi. "S svojim znanjem in izkušnjami želimo prispevati k razvoju manj razvitih držav v tej regiji," je poudaril.

 

Kot predsedujoča Komisiji za Evropo je Slovenija - za dvoletno predsedovanje je bila Slovenija izvoljena 2. oktobra, njeni podpredsedujoči državi pa sta Črna gora in Francija - avtomatsko vabljena tudi na izvršni svet UNWTO. Po Hribarjevih navedbah je v UNWTO vključenih preko 150 držav, v Komisiji za Evropo pa je 44 držav.

 

Hribar je ob koncu napovedal še obisk generalnega sekretarja UNWTO Taleba Rifaja v Sloveniji. V okviru obiska, med 2. in 4. decembrom, se bo srečal z ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom, morda tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.