Slovenija izdala tretjo državno obveznico

Slovenija je danes izdala tretjo državno obveznico. Že v prvi uri po odprtju so skupna naročila za novo dolgoročno obveznico z ročnostjo 15 let presegla 3,9 milijarde evrov.

Objavljeno
01. september 2009 21.19
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Slovenija je danes izdala tretjo državno obveznico. Že v prvi uri po odprtju so skupna naročila za novo dolgoročno obveznico z ročnostjo 15 let presegla 3,9 milijarde evrov, so sporočili z ministrstva za finance.

Knjigo naročil so odprli ob 9.45 uri, s priporočenim pribitkom 85 bazičnih točk. Donos obveznice se je ob izdaji znižal na 80 bazičnih točk nad obrestno menjavo, obseg izdaje pa na 1,5 milijarde evrov.

S podajanjem naročil je sodelovalo več kot 180 investitorjev iz 25 različnih držav, kar po mnenju ministrstva za finance kaže na močan interes za izdajo in poglobitev baze investitorjev v dolžniške papirje Republike Slovenije.

Vzajemni skladi so vpisali 37 odstotkov, zavarovalniški in pokojninski skladi pa 32 odstotkov. Sledile so banke s 30 odstotki in centralne banke z odstotkom vpisov. Po geografski distribuciji je največ investicij prišlo iz Nemčije in Avstrije, in sicer 40 odstotkov, 16 odstotkov iz Francije, iz Slovenije pa 15 odstotkov.

Ta izdaja ima od vseh izdaj, odkar je Slovenija članica evroobmočja, najdaljšo ročnost, kar potrjuje visoko boniteto Slovenije med dolgoročnimi investitorji. S to transakcijo Slovenija zaključuje program zadolževanja za leto 2009 in delno pokriva tudi potrebe proračuna za leto 2010, so poudarili na ministrstvu.

Slovenija je za izdajo pooblastila banke HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland, Societe Generale in UniCredit Banka Slovenija. Slovenija je od začetka leta na mednarodnih trgih izdala že dve obveznici, in sicer obveznico z ročnostjo petih let v višini 1,5 milijarde evrov, in triletno obveznico v višini ene milijarde evrov. Prvo je Slovenija izdala konec januarja, drugo pa konec marca.