Slovenija letos s 7,8-odstotnim padcem BDP

Slovensko gospodarstvo se bo v letošnjem letu skrčilo za 7,8 odstotka, (majska napoved je bila štiri odstotke), v prihodnjem letu pa bo beležilo 2,6-odstotno rast.

Objavljeno
15. oktober 2009 17.30
Ka.L./STA
Ka.L./STA
London - Slovensko gospodarstvo se bo v letošnjem letu skrčilo za 7,8 odstotka, (majska napoved je bila štiri odstotke), v prihodnjem letu pa bo beležilo 2,6-odstotno rast, je v gospodarski napovedi za države Srednje in Vzhodne Evrope zapisala Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD). Londonska ustanova za letos za regijo napoveduje 6,3-odstotni padec BDP, v 2010 pa naj bi bila rast 2,5-odstotna.

Gospodarstva držav Srednje in Vzhodne Evrope se bodo v letošnjem letu skrčila za 6,3 odstotka in ne za 5,2 odstotka, kot se je glasila majska napoved, so sporočili iz EBRD. Londonska ustanova obenem ugotavlja, da v veliko državah iz regije kriza dosega dno, v letu 2010 pa pričakuje 2,5-odstotno rast, kar je za odstotno več kot maja. Okrevanje v prihodnjem letu pa bo v vsakem primeru krhko in neenakomerno, so poudarili.

 

"Jasno je tudi, da bodo države socialne stroške krize najverjetneje resno čutile šele naslednje leto, ko se bosta povečevala število stečajev in brezposelnost. Srednjeročna rast v regiji bo najverjetneje pod trendno rastjo iz zadnjega desetletja," je v izjavi za javnost poudaril glavni ekonomist EBRD Erik Berglof. Tudi višja napoved za 2010 je predvsem posledica dejstva, da bo moralo gospodarstvo plezati iz globljega prepada, kot je bilo sprva predvideno.

 

Dejavniki, ki bodo v letu 2010 na rast vplivali zaviralno, bodo po navedbah EBRD počasna krepitev glavnih izvoznih trgov in nadaljevanje posojilnega krča zaradi konsolidacije bilanc bank v regiji in nadaljevanja bremen slabih dolgov.

 

EBRD sicer v regijo Srednje in Vzhodne Evrope oz. tranzicijskih držav uvršča članice EU in kandidatke iz srednje Evrope in Baltika, države jugovzhodne Evrope, vzhodnoevropske in kavkaške države z Rusijo, osrednjo Azijo in tudi Turčijo.

 

Države članice EU in kandidatke iz srednje Evrope in Baltika naj bi letos beležile 3,4-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa naj bi rast znašala 1,2 odstotka.