Slovenija pomaga lačnim

Svetovna gospodarska in finančna kriza je povečala število lačnih po svetu. Lakota pa ne pesti samo revnih v tretjih državah ampak tudi socialno ogrožene v Sloveniji.

Objavljeno
19. oktober 2009 13.25
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljana - Svetovna gospodarska in finančna kriza je povečala število lačnih po svetu, po podatkih Združenih narodov je na svetu več kot milijarda lačnih ljudi, samo letos se je število lačnih povečalo za 105 milijonov. Lakota ne pesti samo revnih v tretjih državah ampak tudi socialno ogrožene v Sloveniji. Država jim je s pomočjo humanitarnih organizacij letos že tretjič zapored (prvič leta 2006) v okviru ukrepa skupne kmetijske politike EU razdelila pomoč v hrani, skupna vrednost ter pomoči je 2,4 milijona evrov.


Za prvo dobavo hrane v centralna skladišča Rdečega križa Slovenije in Slovenske Karitas so poskrbeli spomladi, za drugo pa v teh dneh. Humanitarni organizaciji bosta v nadaljevanju razvozili hrano (testenine, moko, mleko, riž, sladkor) na razdelilna mesta, kjer bodo organizirali razdelitev pomoči najbolj upravičenim. V zadnjih treh letih je prejelo pomoč v hrani okrog 180
tisoč ljudi, letos pa bo zaradi krize in pričakovanega večjega povpraševanja po tovrstni pomoči število prejemnikov najverjetneje še precej večje.

 

Evropski ukrep pomoči v hrani iz intervencijskih zalog za ogrožene osebe v Uniji spada med ukrepe skupne kmetijske politike in se v EU izvaja že od leta 1987, ko je bila sprejeta odločitev, da presežne zaloge kmetijskih proizvodov v intervencijskih skladiščih nameni za humanitarne namene.

 

Slovenija je pri preskrbi s hrano precej odvisna od uvoza. Po uradnih podatkih je bila lani samopreskrba po področjih pridelave naslednja: goveje meso (101 odstotek), jajca (96 odstotkov), mleko (115 odstotkov), perutninsko meso (113 odstotkov), svinjsko meso (70 odstotkov), žita (63 odstotkov) - koruza (72 odstotkov), pšenica (55 odstotkov) - zelenjava (46 odstotkov).


Slovenija je za prihodnje leto že zaprosila za žita iz interventnih zalog v vrednosti 897 tisoč evrov, na podlagi tega bodo lahko centralna skladišča humanitarnih organizacij oskrbeli z moko in testeninami. Poleg tega je Slovenija zaprosila EU tudi za odobritev pomoči za riž v vrednosti 398 tisoč evrov, za mleko in mleko v prahu v vrednosti dobrih 967 tisoč evrov ter
sladkor v vrednosti 94 tisoč evrov.

 

Slovenija pa pomaga tudi pri odpravljanju lakote v svetu kot donatorka pomoči preko Svetovnega programa za hrano pri ZN. Letos je za ta namen nakazala dobrih 71 tisoč evrov.