Sloveniji drugi opomin glede energetske učinkovitosti

Evropska komisija je Slovenijo drugič opozorila, da je slednja ni obvestila o ustreznih ukrepih, ki jih zahteva direktiva o energetski učinkovitosti zgradb iz leta 2002.

Objavljeno
12. december 2006 19.14
Predsednik nove Evropske komisije Jose Manuel Barroso je z izbiro področij nekatere tudi presenetil
Bruselj - Evropska komisija je Slovenijo danes drugič opozorila, da je slednja ni obvestila o ustreznih ukrepih, ki jih zahteva direktiva o energetski učinkovitosti zgradb iz leta 2002. Če Slovenija ne bo izpolnila svojih obveznosti, bo komisija primer predložila Sodišču Evropskih skupnosti v Luxembourgu, so sporočili v Bruslju.

Evropska komisija je Slovenijo zaradi nezadostnega obveščanja o ustreznih ukrepih sicer prvič opozorila že februarja letos. Devetim članicam EU je zaradi enakih razlogov drugo opozorilo poslala že oktobra, a ker ji te niso poslale zadovoljivih odgovorov, se utegnejo prav tako znajti pred sodiščem.

V skladu z omenjeno direktivo bi morala vsaka članica EU določiti minimalne standarde glede energetske učinkovitosti, ki se morajo uporabljati pri gradnji novih in prenovi obstoječih stavb, poleg tega pa jih je potrebno navesti na energetskih izkaznicah. Te so pravzaprav oznake stavb in so podobne tistim, ki jih imajo gospodinjski aparati, a s to razliko, da so bolj izpopolnjene - vsebujejo nasvete za izboljšanje energetske učinkovitosti obstoječih stavb ter podatke o naložbah in času za povrnitev stroškov za te naložbe.

Direktiva, ki bi jo članice morale začeti izvajati 4. januarja letos, še predvideva, da morajo države članice EU zagotoviti redne preglede ogrevalnih in klimatskih sistemov, so še sporočili v Bruslju.

Evropska komisija nastopila proti Sloveniji, ker še vedno ni sprostila železniškega trga

Evropska komisija se je po dveh opominih danes odločila nadaljevati še en postopek proti Sloveniji. Slovenija Bruslja še vedno ni obvestila o prenosu ključnih direktiv drugega železniškega svežnja v domačo zakonodajo. Gre za direktivo o odprtju trga za železniški promet, primer pa je komisija predala Sodišču Evropskih skupnosti v Luxembourgu, so sporočili v Bruslju.

Podobna usoda kot Slovenijo je iz enakih razlogov doletela tudi Portugalsko. Drugi opomin Evropske komisije zaradi neobveščanja o prenosu drugega železniškega svežnja v domačo zakonodajo je Slovenija prejela 12. oktobra letos.

"Železniški promet mora učinkoviteje konkurirati cestnemu prometu. Enak dostop do železniške infrastrukture in preglednih postopkov za izboljšanje interoperabilnosti je bistvenega pomena. Preglednost postopkov omogoča znatno zmanjšanje stroškov prevoznikov v železniškem prometu in poenostavitev tehničnih standardov," je ob tem v Bruslju dejal evropski komisar za promet Jacques Barrot.

Z drugim železniškim svežnjem želi EU odpreti trg mednarodnemu in notranjemu železniškemu prevozu blaga ter zagotoviti visoko stopnjo varnosti in interoperabilnosti vseevropskega železniškega omrežja.