Slovenska podjetja družno na ruski trg

Podjetja si želijo več navzočnosti v regijah. Ministrstvo za zunanje zadeve v Moskvi bo ustanovilo posebno pisarno za poslovneže, pri preboju podjetij pa bodo morale sodelovati tudi banke, če ne domače, pa tuje.

Objavljeno
11. marec 2011 20.32
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Pred obiskom ruskega predsednika vlade Vladimirja Putina v Sloveniji 22. marca je bil včeraj pripravljalni sestanek ob ustanovitvi Rusko-slovenskega sveta, ki bo formalno zaživel prav na omenjenem obisku. Svet, ki ga bo najverjetneje vodil prvi mož Rika Janez Škrabec, je namenjen povezovanju podjetij, ki že poslujejo na ruskem trgu ali pa se tja šele podajajo. Sestanka se je udeležil tudi ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev, ki je podjetnikom izrazil pripravljenost za pomoč pri poslovanju, vstopanju na omenjeni trg.

Rusija ima tovrstne svete ustanovljene že s trinajstimi državami in po besedah direktorja centra za konkurenčnost pri Gospodarski zbornici Slovenije Aleša Cantaruttija so se izkazali za uspešne. Vodijo jih večinoma ugledni poslovneži, in ker se prepletajo z državnimi strukturami, so lahko po njegovem mnenju zelo učinkoviti.

Dogovori za nastanek rusko-slovenskega sveta so po besedah veleposlanika Doku Zavgajeva na predsedniški ravni potekali že nekaj časa, včerajšnji sestanek pa je po njegovem mnenju prelomnica, ki nakazuje dobre priložnosti za sodelovanje. Obe državi imata namreč kar nekaj neizkoriščenega potenciala. Polovico slovenskega izvoza v Rusijo ustvarita dve farmacevtski podjetji, tako da je prostora za mala in srednja podjetja še veliko.

Zavgajev pa je spomnil, da so na lanskem obisku predsednika Danila Türka v Rusiji in na letošnjem zasedanju slovensko-ruske medvladne komisije za trgovinsko, gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje podpisali več pomembnih pogodb o sodelovanju med državama. Tudi na obisku premierja Putina pričakujejo podpis več kot deset pogodb. Veleposlanik je še povedal, da slovenska podjetja poslujejo v treh ruskih regijah, pogovori za vzpostavitev poslovnih odnosov s Slovenijo pa potekajo še z dvanajstimi. »Ena glavnih prebojnih točk sveta bo, da bi ponovno obudili idejo, da nekaj slovenskih podjetij organizira predstavništvo po regijah, ki so zainteresirane za sodelovanje s Slovenijo,« je napovedal Janez Škrabec.

Rusija je 12. slovenska zunanjetrgovinska partnerica in peta izvozna destinacija po naložbah, dogajanje v medsebojnih odnosih pa je po besedah direktorja direktorata za gospodarsko diplomacijo na zunanjem ministrstvu Vladimirja Gašpariča zelo živahno. Gašparič je ponudil vso podporo nastajajočemu svetu in ga označil za dodano vrednost k razvoju gospodarskih odnosov z Rusijo. Napovedal je odprtje posebne pisarne z vso potrebno opremo na veleposlaništvu v Moskvi, ki jo bodo poslovneži, ki bodo prvič v Rusiji, lahko brezplačno uporabljali en mesec. Omenil je še, da se pogovarjajo tudi o odprtju konzulata v Sankt Peterburgu.

Udeleženci sestanka so pozdravili idejo ustanavljanja regijskih pisarn in med drugim opozorili, da jim pri poslovanju na ruskem trgu pogosto primanjkuje izkušenj, zato bo mreženje v okviru sveta zelo dobrodošlo. Poleg tega so ocenili, da je na ruskem trgu mogoče uspeti le s kakovostnimi izdelki; te slovenska podjetja zagotovo imajo, saj je konkurenca na trgu zelo velika. Predlagali so tudi pomoč malim podjetjem pri nastopu na sejmih. Opozorili pa so še, da bodo banke morale spremljati podjetja, saj bo v nasprotnem primeru manj možnosti za uspeh. Pri tem pa Škrabec zaradi nekonkurenčnosti slovenskih bank ni izključil možnosti sodelovanja s tujimi.