Slovenske železnice še vedno brez novega direktorja

Nadzorni svet Holdinga Slovenske železnice je na današnji seji sklenil, da izmed 10 prijavljenih ne izbere nobenega kandidata za generalnega direktorja družba.

Objavljeno
15. december 2006 18.51
Predsednik NS SŽ Peter Verlič
Ljubljana - Nadzorni svet Holdinga Slovenske železnice je na današnji seji med drugim obravnaval poročilo razpisne komisije za izbor generalnega direktorja družbe. Na predlog komisije, ki je pregledala prispele prijave, je nadzorni svet sklenil, da izmed 10 prijavljenih ne izbere nobenega kandidata. Holding tako nadaljuje z aktivnostmi za izbiro novega direktorja, je po seji povedal predsednik nadzornega sveta Peter Verlič.

Nadzorni svet je sicer obravnaval tudi poslovne rezultate za obdobje prvih devetih mesecev letos z oceno poslovanja do konca leta. Verlič je tako ocenil, da naj bi izguba pred obdavčitvijo in brez upoštevanja rezultatov odvisnih družb znašala približno 1,5 milijarde tolarjev.

Neposredno imenovanje generalnega direktorja?

"Menimo, da je potrebno poiskati direktorja, ki bo sposoben, nalogo pa želimo izpeljati po najboljši poti," je Verlič odgovoril na vprašanje, zakaj se nadzorniki niso odločili za nobenega od 10 kandidatov, ki so se prijavili na razpis za mesto novega direktorja.

Pojasnil je še, da se še niso odločili, na kakšen način bodo poskušali v prihodnje priti do imenovanja direktorja. Ocenil je, da javni razpisi do sedaj očitno niso bili uspešni, zato se nekateri člani nagibajo k temu, da bi generalnega direktorja vendarle poskušali dobiti z neposrednim imenovanjem. Sicer je ocenil, da do konca letošnjega leta novi direktor najverjetneje še ne bo imenovan, je pa zagotovil, da je to trenutno prednostna naloga, ki jo bodo poskušali izpeljati čim prej.

Verlič je spregovoril še o poslovnih rezultatih holdinga. Ocenil je, da so rezultati vzpodbudni in da bo izguba manjša. Trendi kažejo, da se obseg prepeljanega tovora povečuje, uprava pa je izboljšala finančno disciplino tako na strani terjatev kot tudi na strani obveznosti.

Omerzu: Mesto direktorja me ne zanima

Namestnik generalnega direktorja Branko Omerzu , ki do imenovanja novega direktorja vodi železnice, je zagotovil, da bo finančno stanje železnic bistveno boljše, kot so planirali pred sprejetjem ukrepov. Njegova ocena je bila, da bo izguba pod milijardo tolarjev. Pojasnil je, da trenutna ocena kaže na milijardo in pol izgube, pri čemer pa niso všteti rezultati odvisnih družb, novi računovodski standardi in obdavčitve.

Sicer pa je Omerzu izpostavil nekatere dosežke v segmentu tovornega prometa. Tako so v zadnjih dveh mesecih v tovornem prometu postavili kar dva rekorda, 25. novembra so namreč prepeljali rekordnih 13,9 milijona neto tonskih kilometrov v enem dnevu in 7. decembra postavili rekord 860 razloženih in naloženih kamionov v Luki Koper, je povedal Omerzu.

Omerzu je še enkrat jasno povedal, da ga mesto generalnega direktorja holdinga ne zanima. Pojasnil je, da je s svojim mestom namestnika generalnega direktorja zadovoljen in je prav to mesto tisto, ki ga veseli.