Slovenske železnice za začetek pogajanja s sindikati

Poslovodstvo Slovenskih železnic je sprejelo stališče do stavkovnih zahtev Sindikata železničarjev Slovenije, ki je za konec marca napovedalo dvourno opozorilno stavko.

Objavljeno
22. marec 2007 14.03
Novi generalni direktor Slovenskih železnic Peter Puhan
Ljubljana - Poslovodstvo Slovenskih železnic je danes sprejelo stališče do stavkovnih zahtev Sindikata železničarjev Slovenije, ki je za konec marca napovedalo dvourno opozorilno stavko. Poslovodstvo je imenovalo pogajalsko skupino, stavkovni odbor sindikata pa bo pozvalo k čim hitrejšemu začetku pogajanj za razrešitev nastalega spora, so sporočili s Slovenskih železnic.

Sindikat železničarjev je opozorilno stavko - ta naj bi potekala 30. marca med 10. in 12. uro - napovedal zaradi pomanjkanja delavcev, preveč nadurnega dela in posledično velikega dela neizrabljenega lanskega dopusta. Na železnicah zatrjujejo, da bodo naredili vse, da do stavke ne bi prišlo.

Železničarji so stavko napovedali le nekaj dni potem, ko je nadzorni svet Slovenskih železnic za novega generalnega direktorja družbe imenoval Petra Puhana. Ta bo posle na železnicah prevzel s 1. aprilom. Napoved stavke in zahteva sindikata po novozaposlenih delavcih predsednika nadzornikov je Petra Verliča presenetila.

Verlič je od poslovodstva zahteval podrobno poročilo, o stavkovnih zahtevah pa bodo nadzorniki govorili tudi na petkovem nadaljevanju seje nadzornega sveta. Nadzorni svet bo v petek po Verličevih napovedih nadaljeval tudi z razpravo o sodelovanju železnic pri gradnji Potniškega centra Ljubljana, ki jo je začel že na prejšnji seji.