Slovenski mali delničarji v Bruslju

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je v Bruslju prvič kot polnopravni član sodelovalo na generalni skupščini evropskega združenja delničarjev Euroshareholders.

Objavljeno
09. februar 2007 21.04
Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev
Bruselj - Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je danes v Bruslju prvič kot polnopravni član sodelovalo na generalni skupščini evropskega združenja delničarjev Euroshareholders. Cilj združenja je izboljšati organiziranost in zaščito delničarjev ter zagotoviti, da bo njihov "glas bolj prepoznaven", sta se strinjala predsednik VZMD Kristjan Verbič in generalni sekretar Euroshareholders Jean-Pierre Paelinck. Slovenija bo pri tem nedvomno "igrala zelo pomembno vlogo", je poudaril Paelinck.

Takšno sodelovanje je priložnost "dejavno vplivati na zakonodajo na evropski ravni ter posledično na slovenski prostor, tako da bodo rešitve ustrezno zaščitile interese malih delničarjev", je povedal Verbič. "Glas malih delničarjev je preslabo zaznan," je poudaril in ponazoril, da "nekateri niti ne vedo, koliko delnic imajo".

Boljša zaščita malih delničarjev bi pomenila boljšo ureditev kapitalskega trga, ki bi bil zanimivejši za tuje naložbe, ter s tem boljše delovanje gospodarstva na sploh, je pojasnil.

V prizadevanjih za izboljšanje organiziranosti malih delničarjev je slovensko združenje danes predstavilo "pionirsko rešitev" o uporabi informacijske tehnologije za lažje uveljavljanje interesov malih delničarjev, na primer za elektronsko zbiranje pooblastil ali glasovanje na daljavo na generalnih skupščinah, je pojasnil Verbič.

O "pionirskem projektu - integralnem informacijskem sistemu VZMD kot pomembni alternativi reševanja najizrazitejših problemov organiziranja malih delničarjev" bo evropsko združenje delničarjev podrobneje razpravljalo na generalni skupščini 15. februarja prihodnje leto, ki ne bo v Bruslju, temveč na pobudo slovenskih predstavnikov najverjetneje v Sloveniji.

Vseslovensko združenje malih delničarjev je polnopravni član Euroshareholders postalo lani septembra na generalni skupščini v Bukarešti. V Bruslju sta ga danes zastopala predsednik Verbič in podpredsednik Ludvik Toplak.