Slovenski tolar lahko še zamenjate

Za menjavo kovancev imate čas do 31. decembra 2016, menjava bankovcev pa je neomejena. Če boste torej našli en sam rumeni kovanec za pet tolarjev, ga le obdržite za spomin, večje vrednosti pa zamenjajte.

 

Objavljeno
15. december 2008 14.42
Dragica Sušnik
Dragica Sušnik
Slovenija je kot prva od novih članic EU stopila v evrsko valutno območje. To je kajpak potegnilo za seboj tudi menjavo valute, nekdanjega slovenskega tolarja za bleščeče nove evrske kovance in bankovce. Po izteku dvojnega obtoka valute, ki se je končalo 14. januarja 2007, uradno ni bilo več mogoče plačevati s tolarji (prodajalci blaga in storitev so morali preplačila že od 1. januarja vračati izključno v evrih), še naprej pa jih je lahko prebivalstvo brezplačno zamenjalo na pooblaščenih mestih. Toda niso vsi občani takoj pohiteli k bančnim okencem, še posebno tisti, ki se jim je zdelo, da imajo pri sebi premalo, da bi se sploh splačalo zamenjati. In tako imamo Slovenci vzeto skupaj nekje po žepih ali predalih spravljeno še celo premoženje.

V Banki Slovenije so povedali, da se je od 1. januarja 2007 (dan, ko se je uradno začel dvojni obtok valute) do 30. novembra letos iz obtoka vrnilo 50,6 milijona tolarskih bankovcev v skupni vrednosti 140,582 milijarde nekdanjih slovenskih tolarjev (preračunano 586,6 milijona evrov). »Konec novembra 2008 je bilo stanje tolarskih bankovcev v obtoku enako 8,6 milijardam slovenskih tolarjev oziroma 47,3 milijona bankovcev. Kovancev se je v istem času v Banko Slovenije vrnilo dobrih 85 milijonov v skupni vrednosti 1,4 milijarde slovenskih tolarjev oziroma 5,8 milijona evrov. Konec novembra 2008 pa jih je bilo v obtoku še slabih 2,2 milijarde slovenskih tolarjev, kar je 447,6 milijona kovancev,« so sporočili z oddelka za gotovinsko poslovanje Banke Slovenije.

 

Bankovce neomejeno, kovance do konca leta 2016

 

Tiste, ki so ob podatku pohiteli tipat žepe starih bund in jaken, ali se v njih nemara ne skriva še kakšen tolarski stotak, ali celo tisočak, morda, če je sreča mila, celo kakšna Ivana Kobilca za rajnkih pet tisoč tolarjev, moramo pomiriti, da ni vzroka za paniko. Banka Slovenije mora namreč po zakonu stare tolarske bankovce neomejeno dolgo menjati v evrske (torej brez časovne omejitve). Menjava je brezplačna. Toda, za menjavo tolarskih kovancev v evre imate čas »le« do 31. decembra 2016 (kar ustreza zakonski omejitvi desetih let po uvedbi evra). Če boste našli en sam rumeni kovanec za pet tolarjev, ga le obdržite za spomin, če pa ste za hude čase kam pospravili kovancev za cel kozarec za »vlaganje«, le premislite, ali se vam ne bi splačalo v negotovih časih pokojno valuto zamenjati za evre.

 

Ko gre za bankovce, nam je vsaka sentimentalnost očitno odveč: to se pokaže pri dejstvu, da je bilo v Banko Slovenije do 30. novembra 2008 vrnjenih 88,20 odstotka vseh natisnjenih tolarskih bankovcev oziroma 98,65 odstotka vrednosti. Glede na obtok bankovcev z dne 31. decembra 2006 pa je v obtoku še vedno 48,34 odstotka kosov bankovcev (od tega je 61,3 odstotka bankovcev po 10 in 20 tolarjev) v vrednosti 5,79 odstotka.

 

Tolarski kovanci so poniknili »neznano kam«


Toda, pri kovancih so številke popolnoma drugačne, pa čeprav tudi v tem primeru ni odločilna naša čustvena navezanost na kovane novčiče, temveč povsem otipljiva materialna korist iznajdljivih posameznikov, kot bo razvidno v nadaljevanju. Do konca novembra 2008 je bilo namreč v Banko Slovenije vrnjenih le 18 odstotkov kovancev oziroma 46,71 odstotka vrednosti vseh izdelanih tolarskih kovancev. Glede na količino in vrednost kovancev v obtoku na dan 31. decembra 2006 se vse do danes v Banko Slovenije še vedno ni vrnilo kar 84,01 odstotka kovancev oziroma 60,92 odstotka njihove vrednosti.

 

»V Banki Slovenije predvidevamo, da se številke pri vrnjenih tolarskih kovancih ne bodo bistveno spremenile,« je povedal Brane Bertoncelj, direktor oddelka za gotovinsko poslovanje BS. »Del 'manjkajočih' kovancev je verjetno za vedno izgubljen, za del kovancev pa domnevamo, da so jih podjetni posamezniki prodali kot surovino. V določenih obdobjih je bila namreč vrednost kovin v posameznem kovancu večja od njegove nominalne vrednosti.«

 

Iz Delove priloge FT!