Sobivanje Države, Cerkve in Gorenjcev v Abanki?

Gorenjska banka, ki je v 41,2-odstotni lasti Save, je po informacijah iz neuradnih virov zelo blizu dogovoru z idrijsko družbo FMR o nakupu 9,84-odstotnega deleža v Abanki.

Objavljeno
27. februar 2007 07.00
Ljubljana – Gorenjska banka (GB), ki je v 41,2-odstotni lasti Save, je po informacijah iz neuradnih virov »zelo blizu« dogovoru z idrijsko družbo FMR o nakupu 9,84-odstotnega deleža v Abanki. Po informacijah, ki nam jih včeraj ni uspelo preveriti, je tako Banka Slovenija že odobrila Gorenjski banki pridobitev kvalificiranega deleža do dvajset odstotkov v Abanki. Prvi nadzornik GB Miro Pinterič pa je včeraj za Delo potrdil, da se je NS na februarski seji seznanil z informacijo o pogovorih glede nakupa Abanke.

Informacije, da sta Gorenjska banka in FMR tik pred sklenitvijo posla z delnicami Abanke, nam včeraj ni uspelo potrditi pri pristojnih. Vodja finančnih naložb v Savinih strateških financah Miha Resman nam je na vprašanje o dogovoru s FMR odgovoril, da »v Savi konkretnih naložbenih namenov ne komentirajo do njihove uresničitve«. Prvi mož Gorenjske banke Zlatko Kavčič včeraj ni bil dosegljiv, prav tako ne prvi nadzornik Save Stane Valant. Član uprave FMR Andrej Kren pa zadev v povezavi z »Abanko ne želi komentirati«. Tako nam ni uspelo izvedeti, ali delež v Abanki morebiti prodaja skupaj še z nekaterimi (severnoprimorskimi) podjetji. Po neuradnih informacijah je najverjetnejši izstop severnoprimorskih podjetij na čelu s FMR iz Abanke del širšega dogovora z državo, ki je pred kratkim prek Vipe prevzela nadzor tudi nad holdingom Vipa.

Predsednik NS Gorenjske banke Miro Pinterič nam je dejal, da »nadzorniki o vstopu v Abanko še niso razpravljali, so se pa seznanili z informacijo o tovrstnih pogovorih«. »Uprava jo je posredovala na pobudo nadzornikov. Vsako združevanje bank podpiram, ker so naše preveč razdrobljene,« je povedal Pinterič. V BS pa so nam dejali, da podatkov o pridobljenih dovoljenjih za kvalificirane deleže v bankah ne razkrivajo. V Abanki so nas napotili na Banko Slovenije in GB.

Če zgoraj navedene in za zdaj še nepotrjene informacije držijo, gre za pomemben preobrat v dveh zgodbah: lastniškem preoblikovanju v Abanki ter sobivanju med vlado Janeza Janše in tako imenovano gorenjsko navezo, v kateri so poleg Save in Gorenjske banke še Merkur in skupina Nacionalna finančna družba (NFD). Vse namreč kaže, da se bodo v Abanki oblikovali najmanj trije močni lastniški bloki: državni (Zavarovalnica Triglav, HIT, Vipa), Cerkveni (Zvon ena holding) in gorenjski. Naj pri tem spomnimo, da je Zvon, pomemben steber ekonomsko-finančne moči slovenske Rimskokatoliške cerkve, že pred časom dobil dovoljenje za nakup petine Abanke. Do izpolnitve te kvote mu tako po nakupu deleža Poteze manjkajo še štirje odstotki.

Možnost, da bi Zvon ena holding prevzel Abanko, je včeraj ostro zavrnil prvi mož holdinga Simon Zdolšek, ni pa izključil možnosti, da bo holding v prihodnje povečeval svoj delež. »Naša ambicija ni jurišati na prevzem Abanke. Ta hip smo lastniki okrog 16 odstotkov Abanke, možno pa je, da bomo kakšen odstotek še kupili,« je včeraj dejal.

Več preberite v današnji tiskani izdaji Dela