Sod in Kad prodala skoraj 18 odstotkov Jate Emona

Slovenska odškodninska in Kapitalska družba sta z novogoriško družbo A naložbe (Abanka Vipa) sklenila pogodbo o prodaji 17,72-odstotnega lastniškega deleža v družbi Jata Emona.

Objavljeno
19. december 2006 17.33
Tomaž Toplak
Ljubljana - Slovenska odškodninska družba (Sod) in Kapitalska družba (Kad) sta danes z novogoriško družbo A naložbe - ta je v lasti Abanke Vipa - sklenila pogodbo o prodaji 17,72-odstotnega lastniškega deleža v družbi Jata Emona. SOD je odprodal 282.012 delnic, Kad pa 284.744 delnic družbe Jata Emona, najvišjo ceno, 1010 tolarjev za delnico, pa je na dražbi ponudila omenjena družba, so sporočili iz Soda in Kada.

Končna cena, ki sta jo Sod in Kad dosegla za delež v Jati Emoni, je prvotno prispelo ponudbo v višini 760 tolarjev presegala za 32,9 odstotka.

Odprodaja deleža v Jati Emona je bila sicer uvrščena na seznam 84 podjetij, ki sta jih Sod in Kad nameravala prodati. Na razpis za prodajo je prispelo več ponudb, strokovne komisije pa so ponudbe pregledale in podale izhodišča za nadaljnja pogajanja s ponudniki. Prav zaradi večjega števila ponudnikov in želje po maksimiziranju odkupne cene za delež, sta se Sod in Kad odločila prodajo preko dražbe.

Kot poudarjajo v obeh paradržavnih skladih, s prodajo deleža v Jati Emona Sod in Kad nadaljujeta načrtovan in postopen umik iz gospodarskih naložb. Prejeto kupnino bo Sod namenil za poplačilo zakonsko določenih obveznosti iz naslova denacionalizacije, Kad pa pokrivanju primanjkljaja pokojninske blagajne in prestrukturiranju portfelja.