Sodelovanje Apeka in varuha konkurence

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) in urad za varstvo konkurence sta danes podpisala protokol o sodelovanju na področju elektronskih komunikacij.

Objavljeno
08. september 2009 14.35
Jani Soršak
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Ljubljana  - Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) in urad za varstvo konkurence sta danes podpisala protokol o sodelovanju na področju elektronskih komunikacij. Strokovnjaki obeh ustanov bodo tako združili znanja z namenom zagotavljanja učinkovite konkurence na trgu elektronskih komunikacij, so sporočili iz Apeka.

Protokol sta podpisala direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak in direktor Apeka Tomaž Simonič. Oba organa bosta osrednjo pozornost namenjala vprašanjem varstva učinkovite konkurence na trgu elektronskih komunikacij.

Protokol bo skladno z evropskim zakonodajnim okvirom omogočil še učinkovitejšo koordinacijo dela in poenotenje delovanja, vanj pa so implementirane tudi dobre prakse drugih držav članic EU. "Protokol je še posebej dobrodošel v času gospodarske krize, ko so konkurenca na trgu in potrošniki še posebej ranljivi, operaterji s prevladujočim položajem pa še bolj nagnjeni k izrivanju konkurentov s trga" je pojasnil Simonič.

Protokol predvideva ustanovitev koordinacijske skupine za elektronske komunikacije, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki obeh organov. Kot je pojasnil Soršak, bo skupina skrbela za medsebojno opozarjanje na težave na trgu, za usklajenost praks med organoma ter za izmenjave metod, izračunov in modelov, potrebnih za odkrivanje in preprečevanje protikonkurenčnih ravnanj operaterjev na trgu elektronskih komunikacij.

Tako bosta osrednja državna organa na področju regulacije elektronskih komunikacij in varstva konkurence še povečala svojo učinkovitost delovanja, od katere bodo največ imeli končni uporabniki, ki so odvisni od kakovosti ponudbe na trgu.