Sodišče pritrdilo Apeku

Upravno sodišče je zavrnilo tožbi Telekoma Slovenije na odločbi Apek iz leta 2007, v katerih je ta Telekomu prepovedala dajanje neupravičene prednosti določenim končnim uporabnikom pri dostopu do javnega telefonskega omrežja.

Objavljeno
03. november 2009 13.57
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Apek je Telekomu Slovenije junija 2007 izdal regulatorni odločbi, ki ščitita potrošnike na dveh maloprodajnih trgih dostopa do javnega telefonskega omrežja za poslovne in rezidenčne uporabnike, so spomnili v agenciji. Odločbi Telekomu nalagata, da mora naročnikom ISDN BA priključkov, ki so bili naročeni zaradi pogojevanja storitev ADSL s storitvami ISDN, na njihovo zahtevo omogočiti brezplačen prehod na PSTN priključke.

Apek je hkrati Telekomu prepovedal neutemeljeno združevanje dostopa do omrežja s storitvijo ponujanja subvencionirane terminalske opreme, prav tako ne sme prepovedati odpovedi naročniškega razmerja oz. določati pogodbenih kazni ali drugih dodatnih pogojev za primer odpovedi s strani naročnika.

Sodišče je potrdilo tudi Apekov ukrep, da mora Telekom do 1. septembra 2007 kot obliko operaterskega dostopa zagotoviti storitev medoperaterskega zakupa naročniških priključkov.

Upravno sodišče je pritrdilo tudi ravnanju Apeka pri lanski podelitvi novi frekvenc za mobilno telefonijo, na kar se je v dveh tožbah pritožil Mobitel. Ob tem je Apeku svetovalo, naj v ponovljenem postopku odločanja o zahtevi za obnovo javnega poziva za UMTS frekvence presodi, ali bi morali biti ostali operaterji vključeni v postopek dodelitve frekvenc.

Sodišče je namreč soglašalo z Apekom, da v zvezi s postopkom javnega poziva obnova postopka ni mogoča, po drugi strani pa je presodilo, da bi moral biti javni poziv za UMTS frekvence objavljen tudi na spletnih straneh. Iz Apeka so sporočili, da bodo o primeru odločali po koncu vseh upravnih postopkov.