Sodišče ugodilo ugovorom v primeru Pivovarne Laško in zahteva preiskavo

Ljubljansko okrožno sodišče je v ugovornem postopku glede obtožnice v primeru domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško in hčerinskih družb pri managerskem prevzemu pivovarne tožilstvu naložilo vložitev zahteve za preiskavo. Sodišče je tudi zavrnilo predlog za zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi.

Objavljeno
07. februar 2011 18.10
B.V., delo.si
B.V., delo.si
Ljubljana - O neposredni obtožnici je odločeno, in sicer je po ugovornem postopku sodišče naložilo tožilstvu vložitev zahteve za preiskavo, so STA danes povedali v skupini tožilcev.

V zadevi gre za domnevno oškodovanje Pivovarne Laško in njenih hčerinskih družb, ki naj bi bile zlorabljene za koncentracijo lastništva obdolženca v skupini Pivovarne Laško, ki jo je izvajal prek povezanih družb Infond Holdinga. Tožilstvo trdi, da so bile Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe oškodovane za 109 milijonov evrov.

Tako je skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala 19. julija lani zoper devet fizičnih in šest pravnih oseb vložila neposredno obtožnico zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in goljufije. Med obtoženimi sta nekdanji prvi mož pivovarne Boško Šrot in nekdanji vodja Istrabenza Igor Bavčar.

Obtožnica zoper fizične osebe se je nanašala na kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin, pranja denarja ter pomoči pri zlorabi položaja ali pravic in pri pranju denarja, obtožnica zoper pravne osebe pa na kazniva dejanja pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja ali pravic, pranja denarja, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Tožilstvo je Šrotu očitalo več kaznivih dejanj, in sicer v treh primerih zlorabe položaja ali pravic in v enem primeru ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Bavčar je bil obtožen kaznivega dejanja pranja denarja.

Obtožnica naj bi bila poleg Bavčarja in Šrota takrat podana še proti direktorju Maksime Holdinga in nekdanjemu lastniku podjetja Microtrust Nastji Sušinskemu, nekdanjemu svetovalcu za finance v Istrabenzu Kristjanu Sušinskemu, lastniku Sportine Bahtijarju Bajroviću, kranjskemu odvetniku Branku Lipovcu, nekdanjemu direktorju Infond Holdinga Matjažu Rutarju, nekdanji "slamnati" lastnici Šrotovega podjetja Kolonel Danijeli Raković in Šrotovi poslovni sodelavki Vesni Rosenfeld.

Tožilstvo je že v fazi predkazenskega postopka sodišču podalo predlog za zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi, ki pa ga je sodišče zavrnilo, so danes še povedali v skupini tožilcev.

Bavčar ocenjuje, da sta neposredna obtožnica in sojenje brez preiskave "le sredstvo za medijski spektakel". Kot je sporočil v nedeljo zvečer, bo dokazal, da ni bilo v trgovanju s finančnimi instrumenti ničesar protizakonitega in da ni davčni dolžnik te države, kar da se ujema tudi z mnenjem davčne uprave, za katerega je zaprosil leta 2008, poroča STA. "Predvsem bi rad dokazal to, da je bil politični in medijski linč zoper mene sprožen načrtno, po načelu 'primite tatu', in da me skušajo nekateri namenoma utopiti v novodobnih finančnih malverzacijah, da bi lažje prikrili svoje lastne sporne postopke. Pa so se ušteli," je zapisal Bavčar.

Društvo Mali delničarji - skupaj smo močnejši (MDS) se sprašuje, ali ni tožilstvo morda namerno vložilo nepopolne obtožnice. Kot poroča STA, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar sprašujejo, kdo je odgovoren za "nestrokovno pripravo obdolžilnega predloga" in kdo bi moral po nadzorni funkciji preprečiti vložitev takšnega predloga. Zanima jih tudi, ali je tožilstvo nadaljevalo s postopkom za začasno zamrznitev premoženja Boška Šrota ter ali bo Brezigarjeva primer dodelila kakšnemu "bolj usposobljenemu tožilcu", ali bo "tožilcu, ki je to 'zakuhal'", dodelila strokovno pomoč in ali bo morda odredila tudi notranji nadzor.