Sodu delnice Telekoma

Vlada je sprejela predlog novele zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, po katerem bo obveznosti do upravičencev v imenu države krila Slovenska odškodninska družba.

Objavljeno
11. januar 2007 22.54
Minister Andrej Vizjak
Ljubljana – Sedanja vladna koalicija je že pred volitvami obljubila, da bo pospešila vračanje naložb v telefonske žice, lansko pomlad je v tem smislu novelirala zakon, tokrat pa je vlada pripravila še eno dopolnitev zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, po katerem bo obveznosti do upravičencev v imenu države krila Slovenska odškodninska družba (Sod). Nanjo bo vlada prenesla desetino oziroma 653.548 delnic Telekoma Slovenije, je po seji vlade povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Sod pa naj bi upravičencem začel vračati vložke po hitrem postopku.

Do konca lanskega novembra je bilo z upravičenci podpisanih 4586 poravnav, številka pa se je še močno povečala. Minister Andrej Vizjak je pojasnil, da ocena, koliko denarja bo država vrnila, ni mogoča. Če desetina delnic – po tržni ceni bi bilo to približno 210 milijonov evrov – ne bi zadoščala, bo država Sodu nakazala še dodatne delnice, v nasprotnem primeru pa naj bi Sod vrnil denar. Minister napoveduje, da naj bi po poenostavljenem in prijaznejšem postopku velika večina upravičencev denar dobila do konca letošnjega septembra. Sod, ki bo vodil vse postopke po odobritvi izplačil, naj bi upravičencem denar vračal v dveh mesecih po prejetju sklenjenih poravnav ali pravnomočne sodbe sodišča. Daljši bodo le roki za upravičence, ki imajo vračila vložkov že odobrena, saj se mora Sod na novo nalogo še pripraviti.

Generalni direktor direktorata za elektronske komunikacije na gospodarskem ministrstvu Matjaž Janša je za Delo zatrdil, da pri novelaciji zakona o vračanjih ne gre za spremembo v modelu odprodaje državnega deleža Telekoma, temveč le za izvajanje tega modela skupaj z izvajanjem vračil vlaganj upravičencem. V privatizacijskem modelu je bilo namreč predvideno, da država od pet do deset odstotkov delnic Telekoma proda fizičnim osebam. Ob nastanku modela je bilo tudi omenjeno, da bi bilo to mogoče razmeroma hitro po kotaciji delnic na borzi – kar se je zgodilo lansko jesen, op. a. – celo še v letu 2006.

Več si preberite v petkovi tiskani izdaji Dela!