Soglasje tudi za stečaj družbe Muralist

Po odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcev v dveh hčerinskih družbah Mure, je danes ista usoda doletela vse zaposlene v matični družbi, teh je 942. Vlada soglaša tudi s stečajem družbe Muralist, ki zaposluje 583 delavcev.

Objavljeno
08. oktober 2009 15.10
Ti. Kr/Ka. Ž../STA
Ti. Kr/Ka. Ž../STA
Murska Sobota - Stečajni upravitelj družbe Mura v stečaju Branko Đorđević danes zaposlenim vročal odpovedi pogodb o zaposlitvi, so potrdili v družbi. Odpoved je danes predvidoma dobilo vseh 942 zaposlenih v tej matični družbi skupine Mura.

Potem ko je odpovedi pogodbe o zaposlitvi v torek prejelo 588 zaposlenih v hčerinski družbi Mura - Ženska oblačila v stečaju in ko naj bi 522 zaposlenih v družbi Mura - Moška oblačila v stečaju odpovedi dobilo po pošti, so danes odpovedi razdelili še zaposlenim v matični družbi. Dopoldne je vročanje odpovedi potekalo v Murski Soboti, popoldne bodo to storili še v Ljutomeru, so povedali v družbi.

 

Odpuščeni poleg odločb dobivajo tudi mape z informacijami o tem, kako in kdaj naj se prijavijo na zavodu za zaposlovanje. V evidenco brezposelnih jih bo zavod lahko vpisal po preteku 15-dnevnega odpovednega roka, odločbe o denarnem nadomestilu za brezposelnost naj bi bile nato, kot so prejšnji teden pojasnili na ministrstvu za delo, izdane v osmih dneh. Prva nadomestila za čas brezposelnosti za mesec oktober naj bi ti delavci prejeli 13. ali najkasneje 20. novembra. V vmesnem času imajo možnost prek centrov za socialno delo pridobiti izredno socialno pomoč.

 

Vlada soglaša s stečajem družbe Muralist

 

Vodstvo Mure je 1. oktobra poleg matične in omenjenih hčerinskih družb predlagalo uvedbo stečajnega postopka tudi za invalidsko podjetje Muralist, ki zaposluje 583 delavcev. Predhodno soglasje za začetek stečajnega postopka je na današnji seji podala tudi vlada - ta Murina hčerinska družba, ki zaposluje 583 delavcev, je namreč kapitalsko neustrezna in ne bo mogla izplačati septembrskih plač.


Invalidsko podjetje Muralist je konec avgusta izkazovalo čisto izgubo tekočega leta v višini 339.335 evrov, izguba skupaj s prenesenimi izgubami iz preteklih let, z upoštevanjem pokritja izgub s prenesenim dobičkom oziroma rezervami v znesku okoli 1,24 milijona evrov, presega polovico osnovnega kapitala za 1,236 milijona evrov. Družba je tako kapitalsko neustrezna ter dolgoročno plačilno nesposobna, saj izgube ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv, so zapisali v sporočilu vlade.


Dolžnik zaposluje 583 delavcev, pri čemer ocenjuje, da ne bo mogel izplačati septembrskih plač, saj ne razpolaga z zadostnimi denarnimi sredstvi, prav tako pa ne pričakuje ustrezno visokih prilivov, odločitev pojasnjuje vlada.


S soglasjem vlade bo lahko murskosoboško okrožno sodišče uvedlo stečajni postopek tudi na to družbo.

 

Ostalih pet Murinih družb posluje nemoteno

 

S poslovanjem pa nadaljuje ostalih pet hčerinskih družb, Mura - EHM, M - Energetika, Mura in partnerji, Mura - Unikat in M-AIKS.

 

Iz Mure - EHM so danes sporočili, da poslujejo nemoteno in da "izvajanje oktobrskih aktivnosti utrjuje zaupanje naših poslovnih partnerjev in kupcev blagovne znamke Mura". Na družbo je stečajni postopek matične družbe sicer posredno vplival, vendar posluje nemoteno in opravlja še naprej svojo osnovno dejavnost razvoja in trženja izdelkov blagovne znamke Mura.

 

V Muri - EHM izvajajo vse ukrepe, ki bodo podjetju omogočali nemoteno poslovanje, so zapisali in dodali, da pri tem posebno pozornost posvečajo poslovnim partnerjem in kupcem blagovne znamke Mura. Sočasno izvajajo prodajne aktivnosti za novo kolekcijo plaščev jesen-zima 2009/10, pri čemer aktivnosti vključujejo stilsko svetovanje, otvoritev večje prodajalne v ljubljanskem Cityparku ter ustvarjanje novih konceptov za žensko in moško kolekcijo oblačil jesen-zima 2010/11.

 

V Muri in partnerjih o organiziranosti in osamosvojitvi proizvodnje

 

Nadzorni svet družbe Mura in partnerji, ki ga sestavljata le Matjaž Jauk in Matej Kurent, saj predstavnik delavcev še ni imenovan, je danes razpravljal o organiziranosti in osamosvojitvi proizvodnje v tako imenovani Novi Muri.

 

Po besedah glavnega poslovodje družbe Mura in partnerji Bojana Starmana so razpravljali o natančnih pripravah poslovnih in finančnih načrtov, ker se "morajo zelo natančno pripraviti in vpeljati strategijo, ki bo usklajena".

 

Sodelujemo s številnimi partnerji, ne le z družbo Hugo Boss, in upamo, da se bo to kmalu poznalo tudi pri rezultatih, sicer pa poskušamo čim bolj razčistiti izhodiščno situacijo, da bi že na začetku zagotovili pozitivno poslovanje družbe Mura in partnerji, je povedal Starman.

 

Ob tem, da do največje možne mere racionalizirajo stroške, morajo omogočiti nemoten potek vseh poslovnih funkcij, ki so bile doslej zelo prepletene med družbami Mure in precej odvisne med seboj. Po Starmanovih besedah zdaj izvajajo tudi logistične postopke, med drugim selijo dele proizvodnje, kar bo omogočilo večjo stroškovno učinkovitost, ter zelo natančno pregledujejo in si postavljajo naloge, ki jih moramo v zelo kratkem obdobju opraviti.

 

Sredi tedna je v vseh obratih Mure delalo nekaj čez 1100 delavcev, nekateri so dobili tudi odpuste in nadaljevali delo, saj poskušajo izpolniti vse pogodbene obveznosti. Konec oktobra naj bi nekateri delavci iz drugih družb oziroma z zavoda za zaposlovanje prišli nazaj v službo in se vključili v delo družbe Mura in partnerji, v kateri jih je zdaj 471, kmalu naj bi jih bilo od 700 do 800.

 

"Nekaj naročil imamo tudi za blagovno znamko Mura, ki je pomemben kupec, ki ga ne smemo izgubiti, vendar so zelo omejeni s finančnimi viri in treba bo najti način, kako kljub temu zagotavljati tudi to proizvodnjo," je še povedal Starman.