Sojenje srbski "stečajni mafiji"

Na beograjskem sodišču za organizirani kriminal se je začelo največje sojenje v Srbiji zaradi korupcije in organiziranega kriminala v gospodarstvu. Sodijio 35 sodnikom, pravnikom in bančnikom.

Objavljeno
22. januar 2007 15.56
Goran Kljajević
Beograd - Na beograjskem sodišču za organizirani kriminal se je danes začelo največje sojenje v Srbiji zaradi korupcije in organiziranega kriminala v gospodarstvu. 35 sodnikom, pravnikom in bančnikom.

Tako imenovani "stečajni mafiji" sodijo zaradi kriminalnega združevanja, zlorabe oblasti ter sprejemanja podkupnin in podkupovanja.

V gospodarski kriminal vpleten predsednik trgovskega sodišča

V obtožnici je navedeno, da so kriminalno skupino organizirali prvoobtoženi, nekdanji predsednik trgovinskega sodišča v Beogradu, Goran Kljajevič, nekdanji direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčevič ter bivši direktor "C marketa" Slobodan Radulovič, ki je na begu. Članici te kriminalne združbe naj bi bili tudi nekdanja sodnica omenjenega trgovinskega sodišča Delinka Djurdjevič in nekdanja direktorica Poštne hranilnice Jelica Živkovič.

Obtožnica se nanaša na zločine, storjene med začetkom leta 2003 in 12. aprilom 2006. Kot piše v obtožnici, je "stečajna mafija" s ciljem gmotne koristi načrtovala in izvajala kriminalne dejavnosti v mednarodnem okviru preko gospodarskih in poslovnih struktur ter vpliva na sodne oblasti. Po navedbah tožilstva so si obtoženi nezakonito prilastili med 30 in 50 milijonov evrov med stečajnimi postopki in prevzemi državnih podjetij.

Od 35 obtoženih jih je v priporu 14, trije so na begu, 18 pa se jih brani s prostosti.

V Srbiji, kjer je korupcija zelo razširjena, so oblasti proces označile kot prelomnico v boju proti korupciji zaradi obsežnosti operacije in vpletenosti ljudi na visokih položajih. Kritiki pa trdijo, da gre za šov za javnost in da so v protikorupcijskih preiskavah selektivni.