Španci za zaslišanje najbogatejšega Rusa

Pristojne španske oblasti nameravajo zaslišati nekdaj najbogatejšega Rusa Olega Deripasko, in sicer v zvezi s preiskavo glede pranja denarja, v katerega naj bi bila vpletena ruska mafija v Španiji.

Objavljeno
19. oktober 2009 15.03
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Madrid - Pristojne španske oblasti nameravajo zaslišati nekdaj najbogatejšega Rusa Olega Deripasko, in sicer v zvezi s preiskavo glede pranja denarja, v katerega naj bi bila vpletena ruska mafija v Španiji.

Deripaskovi predstavniki so nemudoma zanikali vpletenost v omenjeni primer in dejali, da bo Deripaska pripravljen odgovarjati na vsa vprašanja španskih oblasti o tej zadevi.

 

Kot pojasnjujejo, so določene zaslišane osebe v okviru sodne preiskave v Španiji omenile Deripaskovo ime. A v njegovi pisarni menijo, da so zaključki španskih oblasti "zmotni", zato upajo na čim hitrejšo razjasnitev tega "nesporazuma".

 

Španski preiskovalni sodnik Baltazar Garzon bo z namenom izprašati Deripaska odpotoval v Moskvo v prvem tednu decembra.

 

Viri blizu preiskave so za časnik dejali, da naj bi Deripaska izprašali glede operacije pranja denarja, katere vrednost je ocenjena na štiri milijone evrov in naj bi se nanašala na obdobje od leta 2001 do 2004 ter naj bi vključevala rusko mafijo.

 

Preiskovalci naj bi med drugim preiskovali podjetje iz Valencie na jugovzhodu Španije, ki je podružnica ruskega podjetja UMGC.

 

Kot še piše El Mundo, so španske oblasti zaprosile tudi za sodelovanje Velike Britanije pri iskanju Michaela Cherneyja, enega od nekdanjih Deripaskovih partnerjev. Vendar pa naj bi London že nakazal, da ga niso mogli najti.