Spet milijonski posli z delnicami Pivovarne Laško

Po nekaj dneh zatišja so bili včeraj na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev znova sklenjeni milijonski posli z delnicami Pivovarne Laško (PL), v ozadju katerih bi bile, upoštevaje njihovo višino, znova banke upnice mariborskega holdinga Infond.

Objavljeno
20. avgust 2009 23.17
Gre za dobro dolgoročno portfeljsko naložbo, ki ne bo vplivala na poslovanje družbe, ocenjujejo v Laškem
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec
Ljubljana - Lastništvo Pivovarne Laško se je po vsem sodeč spet premešalo. Po nekaj dneh zatišja so bili včeraj na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev znova sklenjeni milijonski posli z delnicami Pivovarne Laško (PL), v ozadju katerih bi bile, upoštevaje njihovo višino, znova banke upnice mariborskega holdinga Infond. Po dosegljivih, a neuradnih podatkih je delnice pivovarne včeraj menda zasegla in prodala še avstrijska Hypo banka, česar pa na banki niso ne potrdili ne zavrnili.

 

Delnice PL so včeraj spet poskrbele za nadpovprečen promet na Ljubljanski borzi: lastnika je zamenjalo za več kot 18,7 milijona evrov delnic laške pivovarne. Na prodajni strani je bila tokrat menda avstrijska banka Hypo, v kateri pa informacije o morebitnem zasegu delnic niso hoteli komentirati. »Vprašanja ne moremo ne potrditi ne zanikati,« so se včeraj odzvali v avstrijski banki Hypo.

 

Če je banka Hypo včeraj zasegla delnice PL, s katerimi je mariborski holding zavaroval svoja posojila pri bankah, je to po dosegljivih podatkih eden zadnjih zasegov delnic s strani bank upnic. Doslej so delnice pivovarne že zasegle Nova Ljubljanska banka, Abanka Vipa, Banka Celje, Nova kreditna banka Maribor, Probanka, Gorenjska banka in Banka Koper, ki so tudi čedalje pomembnejše lastnice Pivovarne Laško.

 

Medtem ko banke prodirajo vse globje v pivovarstvo, se povečuje tudi število začasnih odredb, s katerimi mariborski Infond poskuša preprečiti, da bi banke zavladale v Pivovarni Laško. Tako je odvetniška družba Čeferin te dni v imenu mariborskega Infonda na več slovenskih okrožnih sodiščih vložila predloge za začasno odredbo, s katero bi bankam preprečila glasovanje na prihodnji skupščini PL. Po doslej znanih podatkih je na okrožnih sodiščih zdaj približno šest odredb - dve je odvetniška družba vložila na ljubljanskem okrožnem sodišču (predvidoma za delnice, ki sta jih zasegli Nova Ljubljanska banka in Abanka Vipa) ter po eno na okrožnih sodiščih v Kopru (Banka Koper), Kranju (Gorenjska banka), Mariboru (Nova kreditna banka Maribor) in Celju (Banka Celje).

 

Čeprav sodišča o predlogih za začasne odredbe navadno odločijo v nekaj dneh, zdaj kaže, da bo status glasovalnih pravic bank na skupščini Pivovarne Laško znan šele tik pred skupščino, sklicano za 31. avgust. To so včeraj potrdili tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču: pravijo, da odgovor bank pričakujejo šele sredi prihodnjega tedna.


Več v petkovi tiskani izdaji Dela