Spet motnje v dobavi plina za Evropo?

Belorusija napoveduje motnje pri dobavi ruskega plina državam EU, če Gazprom ne bo zadovoljil domačih potreb Belorusije in bo vztrajal pri neutemeljeni podražitvi.

Objavljeno
27. december 2006 14.55
Gazprom je EU zagotovil oskrbo s plinom
Minsk/Bruselj - Beloruske oblasti so danes sporočile, da bi prihodnji teden lahko prišlo do motenj pri dobavi ruskega plina državam Evropske unije, ki teče čez ozemlje Belorusije. Ruski energetski velikan Gazprom je namreč napovedal, da bo z letom 2007 močno povišal ceno plina za Belorusijo, ta pa se povišanja brani z grožnjami, da bo v zameno ovirala dobavo ruskega plina evropskim državam.

EU ni zaskrbljena

Evropska komisija ne kaže zaskrbljenosti zaradi spora med Rusijo in Belorusijo glede cene plina, čeprav bi zaradi tega lahko bila motena dobava plina Evropski uniji. "Nismo preveč zaskrbljeni. Ni krize, vsaj zaenkrat ne," je danes v Bruslju povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Amadeu Altafaj Tardio. "Po naših ocenah bodo zaloge EU, v določenih državah članicah, več kot zadostovale za soočenje s krizno situacijo," je dodal.

Tardio je pojasnil, da se je EU veliko naučila iz lanskega spora med Rusijo in Ukrajino. "Države članice so se veliko naučile, ne le kar zadeva zaloge temveč tudi pomembnost evropske solidarnosti," je zatrdil. Po njegovih besedah imajo Avstrija, Velika Britanija, Nemčija in Nizozemska dovolj zalog plina, da lahko zapolnijo morebiten izpad dobave plina iz Rusije.

Ogrožen neoviran pretok

Neoviran tranzit ruskega plina čez ozemlje Belorusije do zahodne Evrope je odvisen od tega, ali bo Gazprom zadovoljil domače potrebe Belorusije, je danes v Minsku povedal namestnik predsednika beloruske vlade Vladimir Semaško . "Gre za medsebojno odvisnost," je dejal in pojasnil, da je Rusija odvisna od tranzita prek Belorusije, Belorusija pa je odvisna od ruskega plina. "Mi nimamo pogodbe o dobavi plina, Gazprom pa nima pogodbe za tranzit, ki predstavlja 22 odstotkov vsega plina, ki ga izvozi Gazprom," je dodal.

Gazprom je beloruskim oblastem sporočil, da bo od 1. januarja 2007 več kot podvojil ceno za plin, ki jim ga dobavlja. Če Minsk v to ne bo privolil, mu bo Gazprom v ponedeljek prenehal dobavljati ta izredno pomemben energetski vir.

300-odstotna podražitev?

Belorusija je doslej Gazpromu plačevala 46,68 dolarja za 1000 kubičnih metrov plina, po novem pa ruski energetski velikan od nje zahteva 200 dolarjev za enako količino plina. Kot je danes dejal Semaško, Belorusija v takšno podražitev ne bo nikoli privolila, temveč je pripravljena plačati največ 75 dolarjev.

Lani Unkrajina, letos Belorusija

Spor med Moskvo in Minskom močno spominja na lanski spor med Rusijo in Ukrajino, do katerega je prav tako prišlo zaradi podražitve ruskega plina. Ker ukrajinske oblasti niso hotele plačevati nove cene, je Gazprom na začetku letošnjega leta začasno prekinil dobavo plina Ukrajini, zaradi česar je bila motena tudi dobava evropskim državam.

Okoli 80 odstotkov ruskega plina se državam EU dobavlja prek Ukrajine, 20 odstotkov pa prek Belorusije. EU je na energetskem področju močno odvisna od Rusije, saj od nje dobi več kot 40 odstotkov vsega uvoženega plina ter več kot 30 odstotkov vse uvožene nafte.

Pri sporu med Gazpromom in Belorusijo je očitno, da se ruski energetski velikan želi otresti odvisnosti od plinovodov v tej nekdanji sovjetski republiki. Gazprom je namreč dal možnost, da se cena plina ne bo podražila, če bo Belorusija privolila v prodajo 50-odstotnega deleža v operaterju beloruskih plinovodov Beltransgaz, v kar pa Minsk nikakor ne želi privoliti, čeprav je gospodarsko izredno odvisen od trgovine z Rusijo.