Spet poleti iz Portoroža v Beograd

Prihodnji teden naj bi se dokončno odločili in podpisali pogodbo med Aerodromom Portorož in srbskim letalskim prevoznikom Jat, po kateri bi uvedli redno letalsko progo med Beogradom in Portorožem.

Objavljeno
05. april 2007 11.47
Portorož – Prihodnji teden bi se morali dokončno odločiti in takoj zatem podpisati pogodbo med Aerodromom Portorož in srbskim letalskim prevoznikom Jat, po kateri bi junija poskusno (sprva za tri mesece) uvedli redno letalsko progo med Beogradom in Portorožem. Hkrati naj bi bi letalo opravilo še čarterski polet v Rim in nazaj. »Zamisel smo dolgo pripravljali. Res bi bila škoda, če je ne bi uresničili,« je včeraj za Delo povedal Zmago Skobir iz Aerodroma Ljubljana, večinskega lastnika portoroškega letališča.

Zamisel je podprla tudi Slovenska turistična organizacija (STO), to nam je potrdil direktor Dimitrij Piciga. V petek bodo na občinskem strateškem svetu za turizem o tem razpravljali tudi portoroški turistični delavci; načelno soglasje so sicer že dali.

Portoroško letališče je že imelo redno letalsko progo z Beogradom. Vzpostavili so jo konec osemdesetih let in kmalu ugotovili precejšnje zanimanje predvsem srbskih potnikov, ki so radi prihajali v Portorož, Istro in Trst. Letala so bila 70-odstotno zasedena.

Pred začetkom osamosvojitvenih procesov v nekdanji Jugoslaviji je proga propadla. Zdajšnje razmere spet kažejo povečano zanimanje srbskih gostov za Istro in Slovenijo, veliko bolj so naklonjeni letalskemu potniškemu prometu, še zlasti ker naj bi povratna vozovnica med Beogradom in Portorožem stala samo od 150 do 170 evrov.

Jat je pripravljen enkrat na teden z lastnim poslovnim tveganjem poskusno leteti v Portorož, in sicer ob sobotah popoldne z letalom ATR 72, ki lahko pripelje 66 potnikov. S toliko ljudmi lahko v Portorožu pristane, zaradi prekratke steze pa lahko vzleti samo s 40.

Več o tem preberite v današnji tiskani izdaji Dela