Splošna plovba plačala kupnino za Primorske novice

Splošna plovba Portorož bo v petek postala formalni največji lastnik koprske časopisne hiše Primorske novice, saj je včeraj vsem kupcem plačala dogovorjeno kupnino in bo v petek vpisana v register kot lastnik.

Objavljeno
11. avgust 2010 20.34
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Portorož, Gorica -  Italijanski družbi Transmedia S.p.A in Tmedia S.p.A. iz Skupine KB 1909 sta prodali poslovna deleža v družbi Primorske novice, d.o.o. Koper. Novico so objavili na spletnem portalu Ljubljanske borze SEOnet, pogodba o prodaji je bila podpisana že 14. julija letos. Obe družbi skupaj sta portoroškemu ladjarju prodali 11,66-odstotni delež Primorskih novic.

Egon Bandelj, predsednik uprave Splošne plovbe, je izjavil: "Splošna plovba je v začetku tedna pridobila soglasje Ministrstva za kulturo za nakup poslovnega deleža v časopisno založniški družbi Primorske novice. S tem je bil izpolnjen še zadnji pogoj za plačilo kupnine. To smo štirim dosedanjim lastnikom nakazali danes, v petek pa bomo tudi formalno postali lastniki 38,78 odstotkov Primorskih novic. Če se bo za prodajo odločil še kateri od obstoječih lastnikov, bomo razmislili o morebitnem povečanju lastniškega deleža v tej družbi.

Za nakup smo se odločili, ker smo prepričani, da so Primorske novice pomemben dnevni časopis, z dolgo in bogato tradicijo in, verjamemo, tudi s svetlo prihodnostjo. Ocenjujemo, da je nakup za Splošno plovbo dobra naložba. Ob tem pa ni nepomembno, da časopis ostaja še naprej v lasti primorskih podjetij."
Splošna plovba je že nekaj časa pripravljena investirati tudi v druge, ne samo ladjarske posle.

Poročali smo že, da je Splošna plovba sredi julija od treh družb kupila za 38, 78 odstotka Primorskih novic. Deleže sta poleg Skupine KB 1909 prodali še Intereuropa Koper (10- odstotni delež) in Banka Koper (približno 17- odstotni delež). Razlog za prodajo so pojasnili v Intereuropi Koper: "Intereuropa se je že pred časom odločila za krepitev svoje osnovne dejavnosti ter dezinvestiranje na področju poslovno nepotrebnega premoženja. Glede nato, da naložba v Primorske novice za Intereuropo ni strateškega pomena, smo sprejeli ponudbo za odkup deleža," je bil odgovor iz službe za odnose z javnostmi. Preostali lastniki koprske časopisne hiše so še: Primorje Ajdovščina (16,9-odstotni delež), Dnevnik (12), Luka Koper in Hit Nova Gorica po deset odstotkov, Forma (Makro 5 Koper) ima 7 in Barbara Verdnik 3,73-odstotni delež.