Srbija edina v Evropi, kjer obisk turistov raste

K rasti so precej prispevali turisti iz Slovenije, saj je naša država na tretjem mestu lestvice držav, iz katerih je Srbijo obiskalo največ turistov, po številu nočitev pa na četrtem mestu.

Objavljeno
05. oktober 2009 12.00
Ljiljana Đerić
Ljiljana Đerić
Srbija je edina evropska država, v kateri po podatkih Evropske turistične komisije tudi letos, kljub globalni gospodarski krizi, turistični obisk raste. V prvem letošnjem polletju jo je obiskalo 371.463 turistov iz tujine (7-odstotna rast glede na enak čas lani), ki so uresničili 897.154 nočitev (15-odstotkov več kot v enakem lanskem času). K rasti so precej prispevali turisti iz Slovenije, saj je naša država na tretjem mestu lestvice držav, iz katerih je Srbijo obiskalo največ turistov, po številu nočitev pa na četrtem mestu.

Lani je Srbijo obiskalo 646.494 tujih turistov, ki so uresničili 1.398.887 nočitev. In po podatkih Narodne banke Srbije je bil lanskoletni priliv od turizma 944 milijonov dolarjev, v prvem letošnjem polletju pa 454 milijonov dolarjev. Mimogrede, delež turizma v srbskem BDP je 2-odstoten.

Kot pravijo na Turistični organizaciji Srbije (TOS), iz Slovenije pride več turistov samih, kot jih pripeljejo turistične agencije. Največ jih tam preživi novoletne praznike, pogosto pa se udeležijo tudi raznih prireditev. Največ slovenskih turistov poleg Beograda in Novega Sada obišče Sremske Karlovce, Oplenac - Topolo, Zlatibor, Mokro goro in toplice Vrnjačko Banjo.

Poleg teh si veliko turistov iz Slovenije ogleda samostane (fruškogorski, Studenica, Žiča, Ljubostinja, Ravanica in Mansija). Redki pa obiščejo Djavolo Varoš (kandidirala je za Unescov seznam sedmih najznamenitejših krajev) in naravni park Zasavico ali pa planine Tara, Zlatar in Golja, za katere Srbi menijo, da bi jih zaradi naravnih lepot moralo videti več tujih turistov. In da bi jih privabili, v Srbiji pospešeno gradijo prometno in turistično infrastrukturo.

Veča pa se tudi zanimanje srbskih turistov za Slovenijo. Srbija je ena redkih držav, iz katerih je letos prišlo k nam več turistov kot lani in povečalo se je tudi število njihovih nočitev pri nas.

Srbija je namreč na devetem mestu lestvice držav, iz katerih nas obišče največ turistov. Natančneje, v prvih sedmih mesecih letos je našo državo obiskalo 26.811 turistov iz Srbije (7 odstotkov več kot v enakem času lani), ki so uresničili 70.926 nočitev (12 odstotkov več kot v prvih sedmih mesecih lani). Lani pa je prišlo k nam 44.356 gostov iz Srbije (14 odstotkov več kot leto prej), ki so uresničili 108.614 nočitev (11 odstotkov več kot v letu 2007).

Iz priloge Delo FT.