Srečanje direktorjev evropskih kobilarn

Na Krasu se bodo danes prvič zbrali direktorji evropskih kobilarn, ki bodo razpravljali o projektu Copernicus, katerega cilj je poenotenje standardov lipicanskega konja.

Objavljeno
06. februar 2007 09.49
Lipicanci
Lipica - Na Krasu se danes začenja dvodnevno strokovno srečanje direktorjev evropskih kobilarn. Predstavniki iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovaške se bodo v Lipici zbrali prvič. Razpravljali bodo o projektu Copernicus, katerega cilj je uskladitev in poenotenje evropskih rejskih programov lipicancev.

V Kobilarni Lipica čreda lipicancev trenutno šteje tristo sedemdeset konj, v Sloveniji jih je okoli osemsto, na svetu pa približno sedem tisoč.

Projekt Copernicus

Podrobnejši cilji projekta Copernicus so uskladitev skupnih standardov lipicanskega konja, njegovega tipa, reje, vodenja krvnih linij ter poenotenje kriterijev ocenjevanja in testiranja delovnih sposobnosti, so pojasnili v lipiški kobilarni.

O tem bodo v Lipici spregovorili direktor kobilarne Piber Max Dobretsberger, ravnatelj kobilarne Djakovo Pavo Sabolski, direktor kobilarne Szilvasvarad Andor Dallos, direktor kobilarne Topolčanky Michael Horrny ter mednarodni strokovnjak in ocenjevalec konj lipicanske pasme Ivan Urbas. Gostila jih bosta direktor in strokovni vodja lipiške kobilarne Matjaž Pust in Marko Marc.