Stanje ni bleščeče, a nobena ni ogrožena

Nobena zavarovalnica ni v bleščečem stanju, a nobena tudi ni ogrožena, pravi Mihael Perman, direktor Agencije za zavarovalni nadzor. Tako je sredi dokapitalizacijskega toka trenutno le Zavarovalnica Maribor.

Objavljeno
28. oktober 2009 09.50
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana - Na vprašanje, kakšno je stanje v slovenskih zavarovalnicah v letu krize, Mihael Perman, direktor Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), odgovarja: »Nobena zavarovalnica ni v bleščečem stanju, a nobena tudi ni ogrožena.« Tako je sredi dokapitalizacijskega toka, vrednega 14 milijonov evrov, trenutno le Zavarovalnica Maribor (ZM), o kateri pa se ve, da jo čaka še ena podobno močna dokapitalizacijska injekcija v prihodnjih mesecih. Druge zavarovalnice dodatnega kapitala še ne potrebujejo, če ne spregledamo Zavarovalnice Triglav (ZT), ki pa mora kar naprej dokapitalizirati katero od svojih »jugo« hčera ali pa dokupuje njihove dodatne deleže.

Svež kapital tako zdaj potrebuje predvsem Zavarovalnica Maribor, ki je imela ob polletju okrog 20 milijonov evrov izgube. Ve se, da je v izgube padla zlasti zaradi hudih neurij, po katerih je morala izplačati visoke, zlasti kmetijske odškodnine. Tako, pravijo poznavalci, naj bi jo še večjih težav rešila prav prodaja njenih lani na Hrvaškem zagnanih dveh zavarovalnic, življenjskega in premoženjskega Velebita, ki pa ju je že prodala Pozavarovalnici Sava. A tudi Pozavarovalnica Sava (Sava Re) ima zaradi Zavarovalnice Maribor nekaj težav. Najprej kot njena glavna pozavarovateljica, a tudi kot druga največja solastnica (več kakor 45-odstotna); kakor je pred časom povedal Zvonko Ivanušič, predsednik uprave Save Re, za okrog 15 milijonov evrov izgube.

Iz Zavarovalnice Maribor so odgovorili, da dokapitalizacija poteka. Po naših informacijah naj bi bila končana v roku, torej do konca tega tedna. Znano je, da sta pri njej odločilni glavni lastnici: NKBM s svojimi dobrimi 49 odstotki in Sava Re s svojimi dobrimi 45 odstotki. Sklepamo, da nobena od njiju praga svojega lastništva v prvem krogu ne bo presegla, saj bi sicer morala dati ponudbo za prevzem Zavarovalnice Maribor. Posredno pa seveda mora na to misliti finančni minister Franc Križanič, saj se ve, da je NKBM državna banka, Sava Re pa tudi tako rekoč državna pozavarovalnica. A vsak, kdor bi ZM danes prevzel, bi pač moral računati tudi na zahtevo AZN, da se bo morala ZM dokapitalizirati v prihodnjih mesecih še za podobno dokapitalizacijsko vsoto, kakor je razpisana zdaj.

Več v tiskani izdaji Dela.