Starman in Mörec v upravi Mura in partnerji

Nadzorni svet Mure in partnerji je na svoji prvi seji po dosegljivih informacijah za predsednika uprave imenoval Bojana Starmana, član uprave pa je postal Milan Mörec. Ta bo v hčerinskem podjetju pristojen za prodajo in iskanje novih poslovnih partnerjev.

Objavljeno
28. september 2009 23.03
Maja Grgič, Ivan Gerenčer
Maja Grgič, Ivan Gerenčer
Ljubljana, Murska Sobota - Nadzorni svet Mure in partnerji je včeraj popoldan na svoji prvi seji po dosegljivih informacijah za predsednika uprave te hčerinske družbe Mure imenoval Bojana Starmana, član uprave pa je postal Milan Mörec. Ali je dosedanji direktor Dušan Gomboc ostal v vodstvu Mure in partnerji, nam ni uspelo izvedeti, saj prvega nadzornika Matjaža Jauka nismo mogli priklicati. Ker družbena pogodba podjetja predvideva le dvočlansko upravo, poznavalci pričakujejo, da ne.

Starman je bil prejšnji teden imenovan za predsednika uprave Mure, Mörec pa naj bi bil po pričakovanju Slovenske odškodninske družbe (Soda) v hčerinskem podjetju pristojen za prodajo in iskanje novih poslovnih partnerjev.

Poročali smo že, da je materinska družba Mura prejšnji teden spremenila družbeno pogodbo Mure in partnerji. S tem je Sodu zagotovila nadzor nad podjetjem in porabo njenih sredstev, saj bo Sod za poslovanje zagotovil do pet milijonov evrov poroštva za obratna sredstva. Družba Mura in partnerji je tako dobila tudi tričlanski nadzorni svet. Njegova člana sta kot predstavnika kapitala postala Matjaž Jauk iz Slovenske odškodninske družbe in Matej Kurent (Poteza Innovation and Growth Fund), tretji član pa bo namenjen predstavniku delavcev, ko ga bodo ti izvolili.

Z imenovanjem Milana Mörca za člana uprave družbe Mura in partnerji je bilo konec ugibanj o tem, da bi bil imenovan za člana uprave Mura, d. d., ki je tik pred stečajem. Ta možnost formalno ni obstajala, saj so po petkovem odstopu predsednika Henrika Peternelja v nadzornem svetu ostali le še trije od šestih članov.

Nadzorni svet je po zakonu opravilno sposoben v primeru, če v njem deluje več kot polovica članov. V nadzornem svetu Mure so ostali le še Stanislav Sobočan kot predstavnik kapitala ter Franc Slavič in Izidor Čuk kot predstavnika zaposlenih. Zdenko Podlesnik, ki je bil pred imenovanjem za prokurista, namestnik predsednika nadzornega sveta, je članstvo v njem za čas vodenja Mure zamrznil. Potem ko je odstopil s funkcije prokurista, ni želel več sodelovati v nadzornem svetu. Desanka Dakič je kot članica nadzornega sveta odstopila potem, ko so so razmere v podjetju zaostrile do skrajne meje. Peternelja, Dakičevo in Podlesnika je v nadzorni svet imenovala Nacionalna finančna družba, ki je največja lastnica Mure.

Rešitev pričakujejo od Hugo Bossa

Po pričakovanju bo Milan Mörec, ki je bil 34 let v Muri odgovoren za proizvodno kooperacijo in stike s tujimi partnerji, tudi v upravi družbe Mura in partnerji pristojen za zagotavljanje poslov pri tujih parterjih. Mörec, ki je pred dvema letoma odšel iz Mure zaradi sporov z nekdanjima predsednikoma uprave Alešem Kumperščakom in njegovim predhodnikom Borutom Mehom, ima zelo dobre poslovne in osebne zveze z nemškim podjetjem Hugo Boss, ki bo tudi za novo organizirano družbo Mura in partnerji zagotavljal največ dela.

Mnenja o njegovi vrnitvi so različna. Veliko delavcev ga podpira zaradi sposobnosti, čeprav so mu zamerili pogosto hitro jezo in zamerljivost. Vsa dosedanja vodstva Mure so Mörcu priznavala odlične poslovne zveze z Bossom, imela pa so pripombe na nizke cene za storitve, ki jih je Mura opravljala za tuje partnerje. Henrik Peternelj je za Delo povedal, da je imela Mura v Mörčevih časih veliko dela in veliko izgubo.

Iz tiskanega Dela.