Starman: Treba je ukrepati zelo hitro

Novi predsednik uprave Mure Bojan Starman, ki bo položaj prevzel v četrtek, se seznanja s stanjem v družbi in namerava nadaljnje korake, tudi s predlogom stečaja, izpeljati v nekaj dneh.

Objavljeno
23. september 2009 14.25
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - "Sledijo vsi nujni ukrepi. Stvar bo potekala zelo hitro, brez ugotavljanja, zakaj je narobe, ampak kako je treba stvar peljati naprej," pravi. "Naloga je na pogorišču čim hitreje zgraditi novo podjetje, ki bo lahko dolgo časa delovalo. Ukvarjalo se bo s proizvodnjo in distribucijo tekstilnih izdelkov. Mislim, da je treba s pravilnim pristopom oz. prestrukturiranjem, z racionalizacijo procesa, zagotoviti obstoj in nove zaposlitve," je dejal Bojan Starman.

Načrt naj bi bil podoben, kot so ga nedavno predstavili na Slovenski odškodninski družbi, torej ohranitev zdravega jedra v hčerinski družbi Mura in partnerji. "V Mura in partnerji je jedro, treba pa je to izpeljati. Pogledati je treba, koliko je obstoječih naročil in poiskati nova ter zagotoviti toliko ljudi, da se ta naročila izdelajo," pravi Starman.

Najprej namerava predlagati stečaj. "To se bo zgodilo zelo hitro, v nekaj dneh. Že danes se skušam seznanjati s stanjem, v četrtek se bom sestal z zaposlenimi in zelo hitro bomo pripravili načrte. Treba je ukrepati zelo hitro," pravi in dodaja, da bo v četrtek videl, ali so ljudje pripravljeni sodelovati.

Šlo naj bi za šivanje za tuje partnerje, morda tudi izdelkov lastne blagovne znamke, vendar pri slednjem Starman opozarja na previdnost. "Tu bo treba delovati previdno in počasi, ker je bilo že veliko podjetij, ki so ob prevelikem investiranju in tveganjih nato zašle v težave," dodaja.

Koliko ljudi bi lahko ohranilo delo, Starman ni mogel odgovoriti. "To bi bila špekulacija. Najprej je treba pogledati, koliko naročil je v hiši," pravi. Novi predsednik uprave Mure je danes tudi povedal, da zaenkrat še ni bil v stiku s predsednikom uprave največjega lastnika Mure, družbe NFD Holding, Stanislavom Valantom.

Semolič: Žal mi je za nezaupanje delavcev

Skupina Murinih delavcev je v torek nezaupanje izrekla tudi predsedniku Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), v okviru katere deluje sindikat v Muri, Dušanu Semoliču. "Žal mi je, da mi je ta skupina delavcev izrazila nezaupanje, saj smo se sindikati z mano vred trudili, ko so vsi dvigovali roke - tako lastniki kapitala kot politiki," je dejal Semolič. Dodal je, da je v tako veliki sindikalni organizaciji "demokracija tudi to, da neka skupina izrazi nezaupanje", da pa uživa zaupanje večine članstva.

Imenovanja Starmana za predsednika uprave Semolič ni želel komentirati, ker da ga ne pozna. "V to se ne spuščam, to je stvar lastnikov. Pomembno je, da se stvari v podjetju umirijo," je še dejal predsednik ZSSS.