Stavka SKEI zaradi slabega položaja v panogi

Sindikat kovinske in elektro industrije bo 13. novembra pripravil splošno stavko v dejavnosti. Stavke, s katero bodo opozorili na slab položaj v panogi, se bo predvidoma udeležilo skoraj 40.000 zaposlenih.

Objavljeno
05. november 2009 13.21
Protestni shod kovinarjev pred GZS
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Maribor - Kot je povedala predsednica sindikata Lidija Jerkič na današnji novinarski konferenci v Mariboru, bodo delavci s stavko opozorili na slab položaj v panogi in delodajalce skušali prisiliti k izpolnitvi zahtev, vezanih na kolektivne pogodbe dejavnosti.

Stavka bo v tovarnah, livarnah in obratih elektroindustrije potekala ves dan, torej v dveh izmenah od 6. do 23. ure, kar bo sploh prvič po letu 1993, je dodala.

Med zahtevami je dvig najnižje osnovne plače na 600 evrov neto, prav tako pa od delodajalcev zahtevajo izplačilo enkratnega dodatka v višini 150 evrov bruto za člane svojega sindikata, je pojasnila Jerkičeva in dodala, da sta bili omenjeni zahtevi postavljeni kot pogajalska izhodišča konec oktobra, a je že prvi krog pogajanj pokazal, da bodo na drugo stran v pogajanjih morali pritisniti s stavko.

"Zelo jasno nam je bilo povedano, da se delodajalci o zneskih najnižjih izplačanih plač ne želijo pogovarjati, morda bi predmet pogajanj lahko bil le najnižja osnovna plača, pri tem pa niso z ničemer povedali v kakšni smeri ter o kakšnih zneskih in odstotkih se lahko pogovarjamo. Zavrnjen je bil tudi zahtevani enkratni dodatek 150 evrov," je dejala predsednica sindikata in dodala, da je njihova pogajalska skupina ocenila, da gre prej za zavrnitev kot pa za kakršnokoli spodbudo za pogajanja.

Kot je dejala, se v sindikatu SKEI zavedajo, da napoved stavke povzroča napetosti, težave, nevarnost za konkurenčnost podjetij in ohranitev delovnih mest, a kljub temu menijo, da pogajanj ne morejo več prepustiti ulici, saj so ljudje zašli v stisko, iz katere se sami ne morejo več rešiti, tako da jim grožnje z odpuščanjem ne predstavljajo več odločilnega argumenta. Po njenih besedah kar 25.000 ljudi v omenjenih branžah trenutno dela z nižjo plačo od zahtevanih 600 evrov neto minimalnega dohodka.

Jerkičeva je poudarila, da opozorilno stavko pripravlja SKEI Slovenije in je namenjena pogajanjem za kolektivne pogodbe dejavnosti. Vsi ostali so tako samo udeleženci stavke. Stavke bodo potekale v podjetjih, kjer pa pogajanja ne bodo tekla, saj se partnerji pogajajo na ravni države. V tem tednu po njenih besedah pričakujejo intenzivna pogajanja, saj dvomi, da bodo delodajalci preprosto dopustili stavko, v kolikor pa opozorilna stavka ne bo uspešna, bodo napovedali tudi trajajočo stavko do izpolnitve zahtev.

Sicer pa je po podatkih sindikata v omenjenih panogah trenutno zaposlenih 81.000 ljudi, kar pomeni, da so v enem samem letu kljub nizkim plačam izgubili več kot 15.000 delovnih mest. Stavke se bo po njihovih pričakovanjih udeležilo okoli 40.000 njihovih članov, glede na razmere pa verjamejo, da se jim bodo pridružili tudi ostali zaposleni. Stavka naj bi bila po njihovem pričakovanju izpeljana v 300 podjetjih po vsej Sloveniji, v katerih imajo svoje sindikalne podružnice.