Steklarji gredo pred Kad in vlado

Čeprav je premier Pahor obljubil rešitev plačila zaostalih prispevkov, se to ni zgodilo. Zato so se delavci Steklarske Nove zbrali pred steklarno in sklenili, da bodo v Ljubljani pripravili protest.

Objavljeno
09. oktober 2009 15.04
Danilo Utenkar
Danilo Utenkar
Rogaška Slatina - Čeprav je premier Borut Pahor pred štirinajstimi dnevi obljubil, da bosta vlada in Kapitalska družba poskrbeli za rešitev problema plačila zaostalih prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje delavcev Steklarske Nove, ki je od maja v stečaju, se to ni zgodilo.

Okoli 150 zaposlenih od skupno 248, kolikor jih je dobilo delovne knjižice, se jih je danes zbralo pred steklarno, kjer sta jim Stjepan Miklaužić, ki je predsedoval steklarskemu sindikatu, in Drago Lombar, predsednik sindikata KNSS, lahko le sporočila, da predsednik vlade in Kad nista izpolnila obljube. Zato so sklenili, da bodo v sredo, ko je Kapitalska družba sklicala sestanek v Ljubljani, pred njenim sedežem pripravili prostest, sklenili pa so tudi, da ga bodo ponovili pred vladnim poslopjem, če država ne bo poskrbela za poplačilo.

Steklarjem je zdaj že povsem jasno, da so jih najbolj odgovorni slovenski voditelji vnovič peljali žejne prek vode. Na zborovanje so povabili Boruta Pahorja in Boruta Jamnika, a nista čutila potrebe, da bi v Rogaško Slatino poslala niti svoja zastopnika, ali udeležbo vsaj opravičila. To je za steklarje dovolj močan dokaz, da država, ki je bila sicer 100-odstotna lastnica Steklarske Nove, ne zna in ne zmore rešiti njihovega problema. Samo za terjatve delavcev in poplačilo prispevkov bo treba zbrati 2,6 milijona evrov, vseh dolgov Steklarske Nove pa je še dvakrat več. Po oceni bo stečajni upravitelj ob morebitni prodaji iztržil okoli milijon evrov.