Število kitajskih milijarderjev se povečuje

Število milijarderjev na Kitajskem se je kljub svetovni finančni in gospodarski krizi letos v primerjavi z lani povečalo s 101 na 130, v letnem poročilu o 1000 najbogatejših Kitajcih ugotavlja revija Hurun.

Objavljeno
18. oktober 2009 14.58
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Peking - "Bogastvo Kitajske se povečuje z vratolomno hitrostjo. Realno število milijarderjev lahko podvojite na 260. Še vedno je veliko milijarderjev, ki niso na radarju javnosti, saj jim uspeva bogastvo iz poslov na nepremičninskem trgu in borzi ter iz naložb v velikem obsegu kopičiti stran od žarometov javnosti," je poudaril tvorec raziskave Rupert Hoogewerf, ki je pri tem pojasnil, da ima Kitajska tako sedaj drugo največje število milijarderjev za ZDA.

 

Na čelu lestvice se nahaja Wang Chuanfu, predsednik uprave in ustanovitelj družbe BYD, ki proizvaja litij-jonske baterije in električne avtomobile. Wang je letos na lestvici poskočil za 102 mesti. njegovo osebno premoženje pa se je povečalo skoraj petkrat na 5,1 milijarde dolarjev.

 

Wangu, ki je skoraj 28-odstotni lastnik podjetja, je letos finančno precej pomagal ameriški milijarder Warren Buffet. Američanovo podjetja MidAmerican Energy Holdings je namreč za 230 milijonov evrov kupilo desetodstotni delež v BYD.

 

Lanski najbogatejši Kitajec, Huang Guangyu, ki je svoje bogastvo ustvaril skozi rast največje kitajske trgovske verige s tehničnim blagom Gome, pa je s premoženjem v višini 3,4 milijarde dolarjev padel na 17. mesto na lestvici, potem ko so konec lanskega leta priprli zaradi domnevnih borznih zlorab.

 

Za razliko od Wanga in Huanga je večina superbogatih obogatela z nepremičninskimi in borznimi posli ter z rudarstvom.

 

Na lestvico 1000 najbogatejših Kitajcev, ki povrh vsega sploh ne vključuje posameznikov iz Hong Konga in Macaa, se je letos uvrstilo 180 novih posameznikov, in to kljub dejstvu, da se je prag za vstop zvišal s 100 na 150 milijonov dolarjev.

 

"Od leta 2004 se je število Kitajcev z bogastvom najmanj 150 milijonov dolarjev povečalo za desetkrat, s 100 na 1000," je pojasnil Hoogewerf.