Sto milijonov evrov naložb

Slovenska odškodninska družba in Kapitalska družba sta končali večino postopkov 3. skupne javne prodaje deležev v 84 podjetjih.

Objavljeno
16. januar 2007 22.52
Marko Pogačnik pojasnil sporno prodajo delnic
Ljubljana – Slovenska odškodninska družba (Sod) in Kapitalska družba (Kad) sta končali večino postopkov 3. skupne javne prodaje deležev v 84 podjetjih. Sod je prodal osem od 30 naložb, Kad pa pet od 30 naložb in še devet deležev v lasti njunih skladov. Prvi je s prodajo iztržil 31,9 milijona evrov, drugi pa 68,9 milijona evrov. Čeprav nekateri prodajni postopki še niso končani, sta vodilna moža Soda in Kada z izkupičkom tokratne skupne prodaje zelo zadovoljna.

Sod je v omenjenem jesenskem razpisu prejel 41 ponudb za 22 naložb. Največjo kupnino – 27,6 milijona evrov je dosegel pri prodaji 7,1-odstotnega deleža Merkurja. To naložbo in deleže v Grafiki Soča, Jata Emoni, Avrigu in Ekonomskem inštitutu Maribor sta Sod in Kad zaradi večjega števila ponudnikov prodala na javni dražbi.

Deleže v HTP Simonov zaliv, Embalaži in Smreki Gornji Grad je Sod kupcem prodal neposredno, medtem ko je ponudbe za devet naložb (Delo Tiskarna, Ibi, Imgrad, Inles, LEgoles, Marles, Metrel, Pomurske mlekarne in Tekstina) zavrnil kot nesprejemljive. Pri Jelovici in Geoinženiringu je ponudnike pozval k izboljšanju ponudb in podaljšanju veljavnosti do 15. februarja. Hkrati je interesentom predložil svoje nasprotne ponudbe – Agroind Vipava, Kladivar in Lik Kočevje, na katere se bodo morebitni kupci še odzvali.

»Z izkupičkom prodaje v 3. svežnju prodaj smo lahko izjemno zadovoljni. Pri vseh prodanih naložbah smo občutno zvišali izhodiščno ceno deležev in delnic, vsem ponudnikom pa zagotovili pregleden prodajni proces in enakopravno obravnavanje njihovih ponudb,« je sporočil direktor Soda Marko Pogačnik. Kupnino bo Sod namenil poplačilu denacionalizacijskih obveznosti, ki bodo letos dosegle 196 milijonov evrov, prosta likvidna sredstva pa naložil v dolžniške in lastniške papirje. Takšna strategija se je izkazala za zelo uspešno, saj je Sod z aktivnim upravljanjem premoženja samo lani primanjkljaj za poravnavo obveznosti zmanjšal iz 459 milijonov evrov na 150 milijonov evrov, so prepričani v tej družbi.

Več v sredini tiskani izdaji Dela