Strategija Gen-I proti krizi je rast

Skupina Gen-I je dobila plačane prve račune za elektriko od porabnikov v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem 
Cena elektrike se bo poviševala, zato je zdaj pravi čas za sklepanje pogodb za prihodnja leta.

Objavljeno
18. februar 2011 22.04
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – »Lani je bilo zanimivo, prvič smo se tudi mi morali spoprijeti z realnostjo krize. Naša protikrizna strategija je rast, in to nam je uspelo,« je povedal Robert Golob, predsednik uprave Gen-I. Družba je lani povečala prodajo elektrike z 8,2 na 12,8 teravatne ure (v državi porabimo približno 13 teravatnih ur) in imela za 10,89 milijona evrov dobička. Skupina Gen-I je poslovanje širila zlasti v tujini, med drugim je dobila plačane prve račune za elektriko od porabnikov v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Robert Golob meni, da je najbolj dinamičen trg v Italiji, kjer so lani prodali za 100 megavatov električne proizvodnje, možno pa je je prodati še desetkrat več.

V Sloveniji ima Gen-I 19.000 uporabnikov, od tega je 3000 pravnih oseb. Cilj je 50.000 gospodinjskih uporabnikov, vendar so tisti, ki so prešli k Gen-I, praviloma večji in zahtevnejši porabniki, zato so v Gen-I zadovoljni s količinami prodane elektrike. Še naprej nameravajo krepiti tudi prisotnost na tujih trgih, denimo z ustanovitvijo podjetja v Turčiji. Že lani je skupina Gen-I v Sloveniji prodala le 3,3 teravatne ure elektrike (od tega 2,4 velikim poslovnim odjemalcem) od 12,8 teravatne ure. Na vprašanje Dela, kako gledajo na načrte ministrstva za gospodarstvo za združitev dveh energetskih stebrov, je Golob poudaril, da iz Jedrske elektrarne Krško dobijo le 15 odstotkov elektrike, ki jo prodajo. »Niti popolna prekinitev sodelovanja s slovenskimi proizvajalci elektrike Gen-I ne bi zamajala,« je povedal Golob.

Predsednik uprave Gen-I letos pričakuje od 15- do 20-odstotno povečanje prodaje, čeprav je poslovanje v elektroenergetiki čedalje težje. »Marže so padle tako rekoč na ničlo, plačilna nedisciplina na državni ravni se je izrazito povečala, prav tako so se zvišali davki,« je povedal Golob.

Dejan Paravan iz Gen-I je opozoril, da je cena elektrike zdaj zelo nizka, kar po drugi strani pomeni, da je zdaj pravi čas za sklenitev pogodb o dobavi za prihodnja leta. »Najverjetneje ne bomo imeli popravnega izpita,« je dejal Paravan. Po njegovih besedah se bo poviševala cena tako elektrike kot omrežnin ter različnih prispevkov in taks. »Prispevek za obnovljive vire energije v Nemčiji znaša 30 evrov, v Avstriji deset, v Sloveniji pa dva evra na megavatno uro. Tu je še veliko prostora za izboljšave,« je bil nekoliko ciničen Paravan.

Golob je dodal, da od višjih računov za elektriko nimajo nič. Povedal pa je, da bo cena elektrike v Sloveniji po dvigu gospodarstva na Balkanu spet višja kot v Nemčiji.